Trump riscă să declanșeze un nou conflict diplomatic, de data asta în Orientul Mijlociu

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim va fi una dintre „marile priorități” ale președintelui ales Donald Trump, a dezvăluit unul dintre consilierii săi de top, Kellyanne Conway.

ONU nu recunoaște orașul sfânt ca fiind capitala Israelului, iar cele mai multe dintre ambasadele statelor membre sunt în Tel Aviv. O recunoaștere oficială a Ierusalimului drept capitala israeliană ar putea declanșa un conflict diplomatic, pentru că ar putea semnala că SUA iau partea statului evreu în disputa cu Palestina în ceea ce privește legitimitatea în acest oraș, explica The Independent.

Cu toate acestea, Donald Trump a spus clar că vrea să mute Ambasada SUA la Ierusalim.

„Este o mare prioritate pentru președintele ales Donald Trump. A spus-o foarte clar în campanie și, ca președinte ales, l-am auzit repetând acest lucru de mai multe ori în privat, dacă nu chiar public”, a declarat Conway.

„Este ceva ce prietenul nostru Israel, un bun prieten în Orientul Mijlociu, ar aprecia și mulți evrei-americani și-au exprimat această preferință. Este o mișcare excelentă”, a continuat ea.

Amintim că, în timpul campaniei electorale, Donald Trump a promis să recunoască Ierusalimul drept capitală nedivizată a Israelului, o mișcare ce ar schimba politica externă pe care SUA au avut-o decenii întregi în această privință.

După ce Trump a fost ales președinte, politicienii de dreapta din Israel s-au arătat încântați și i-au cerut republicanului să mute Ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim de îndată ce preia mandatul.

Ministrul Educației din Israel, Naftali Bennet, care este și liderul unui partid de dreapta, a spus că victoria lui Trump va permite țării sale să îngroape pe deplin noțiunea de stat palestinian.

Trump nu este primul candidat care promite să mute ambasada, iar Congresul american a adoptat în 1995 o decizie în acest sens, însă punerea ei în aplicarea a fost amânată din 6 în 6 luni, de mai bine de 20 de ani.

Președinții Clinton, Bush și Obama au refuzat să mute ambasada după ce au fost aleși, invocând motive de securitate națională.

Și palestinienii se împotrivesc. „Dacă Administrația SUA mută ambasada la Ierusalim, nimeni nu ar trebui să ne critice dacă vom folosi toate armele pe care le avem în cadrul ONU pentru a ne apăra. Și avem multe arme în ONU”, a declarat Riyad Mansour, ambasadorul palestinian la ONU.

Ierusalimul a fost întotdeauna un subiect controversat în conflictul israeliano-palestinian. Chiar și după ce Israelul a fost recunoscut ca stat, în 1948, negocierile cu privire la Ierusalim au rămas deschise.

Israelienii văd Ierusalimul ca pe capitala lor unită, iar palestinienii văd Ierusalimul de Est ca pe capitala unui viitor stat palestinian.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...