Top 10 cei mai bine plătiți sportivi ai planetei

by Genko Genko

Boxerul american Floyd Mayweather a fost cel mai bine plătit sportiv din lume în ultimul an, depășindu-l pe Cristiano Ronaldo, cu peste 20 de milioane de dolari.

Ediția americană a publicației Forbes a alcătuit un top al celor mai bine plătiți sportivi din ultimul an, bazat evident pe veniturile acestora.

Sportivii cel mai bine plătiți au câștigat în ultimele 12 luni 2,75 miliarde de dolari, cu 5% mai mult față de anul trecut. Creșterea veniturilor sportivilor se datorează în primul rând exploziei drepturilor pe transmisiile TV.

Salariile și premiile au crescut cu 9%, potrivit forbes.ro, dar în schimb au scăzut sponsorizările, mai ales din cauza scandalurilor de tipul Tiger Woods și Lance Armstrong, ultimul acuzat de dopaj.

Suma minină din top este de 17,3 milioane de dolari, mai mare cu aproximativ un milion față de anul trecut. Cei 100 de sportivi provin din 10 sporturi diferite, baschetul fiind cel mai bine reprezentat (27 de jucători), urmat de fotbalul american (17) și de fotbal (15). Este al treilea an consecutiv în care în acest top nu apar jucători din hochei.

Lider al topului este Floyd Mayweather (36 de ani), cu 105 milioane de dolari, care este al doilea sportiv din istorie ce a reușit să depășească bariera celor 100 de milioane adunate într-un singur an. Singurul care se mai poate lăuda până acum cu o astfel de performanță este Tiger Woods, cel mai mare jucător de golf din istorie.

Locul al doilea în acest top este ocupat de Cristiano Ronaldo, starul celor de la Real Madrid. ”CR7” a strâns 80 de milioane de dolari în ultimele 12 luni, dintre care 52 au fost obținuți numai din salariile și primele luate la Real Madrid.

Podiumul este completat cu un jucător din basket, Le Bron James, care a adunat 72,3 milioane de dolari.

Marele rival lui Ronaldo, Leo Messi, se află abia pe locul patru, cu 64,7 milioane de dolari.

TOP 10 cel mai bine plătiți sportivi din ultimul an

1. Floyd Mayweather (SUA) – box – 105
2. Cristiano Ronaldo (Portugalia) – fotbal (Real Madrid) – 80
3. LeBron James (SUA) – baschet – 72,3
4. Lionel Messi (Argentina) – fotbal (FC Barcelona) 64,7
5. Kobe Bryant (SUA) – baschet – 61,5
6. Tiger Woods (SUA) – golf – 61,2
7. Roger Federer (Elveția) – tenis 56,2
8. Phil Mickelson (SUA) – golf – 53,2
9. Rafael Nadal (Spania) – tenis – 44,5
10. Matt Ryan (SUA) – fotbal american – 43,8

CITIȚI ȘI...