Suma de transferuri investită în ianuarie de cele mai puternice campionate de fotbal a atins un nou record

by Genko Genko

Cluburile din cele cinci mari campionate ale Europei (Anglia, Spania, Italia, Germania şi Franţa) au cheltuit în total 466 milioane dolari (aproximativ 412 milioane euro) pe piaţa transferurilor de jucători în această iarnă, cu 36 la sută mai mult decât în perioada similară a anului trecut, atingând un nou record, informează FIFA.

Conform datelor oferite miercuri de Sistemul de corelare a transferurilor internaţionale al FIFA (TMS), Anglia a fost şi în acest mercato cel mai important investitor, cu 173 milioane dolari (153 milioane de euro) cheltuiţi în transferuri, surprinzătoare fiind însă apariţia Germaniei pe poziţia secundă, cu 116 milioane dolari (102,5 milioane euro), înaintea Spaniei (75 milioane euro).

Campionatul Franţei a fost, în schimb, singurul dintre cele cinci care şi-a redus investiţiile în transferuri, cu peste 50 la sută faţă de iarna trecută.

Numărul total al fotbaliştilor transferaţi de echipele din „Big 5″ se ridică la 452, cu doi la sută mai puţin decât în urmă cu un an, iar 79 la sută dintre noii jucători angajaţi de cluburile din cele cinci ţări provin de la echipe din afara graniţelor acestora. Cei mai mulți jucători implicați în transferuri sunt britanici (54), urmați de spanioli (44) și francezi (36).

Două dintre cele mai scumpe transferuri din această iarnă s-au efectuat în Premier League, unde Manchester City a plătit 33 milioane euro pentru achiziţionarea ivorianului Wilfried Bony de la Swansea City, iar Chelsea a achitat 35 milioane euro în schimbul columbianul Juan Guillermo Cuadrado de la Fiorentina. Al treilea a implicat tot o echipă engleză, Chelsea Londra, care l-a vândut pe germanul Andre Schurrle la Wolfsburg, în schimbul a 30 de milioane de euro.

CITIȚI ȘI...