SUA şi Rusia, colaborare istorică în Siria

by Genko Genko

Şeful Pentagonului, Ashton Carter, a dat undă verde pentru stabilirea de linii de comunicaţie între militarii americani şi ruşi cu scopul de a evita orice incident în Siria, unde Moscova a trimis trupe, a anunţat marţi Departamentul Apărării al SUA, potrivit AFP.

„Securitatea piloţilor coaliţiei este extrem de importantă pentru noi. Nu trebuie să apară erori de calcul sau de judecată” când cele două forţe evoluează în apropiere, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, într-un briefing de presă.

„Nu vrem să se întâmple vreun accident”, a insistat el, potrivit Agerpres.

Avioanele coaliţiei contra grupării Statul Islamic (SI), condusă de Statele Unite, efectuează zilnic misiuni de bombardament în Siria de peste un an.

Recent, Rusia a stabilit un cap de pod militar în vestul Siriei, bastion al regimului condus de preşedintele Bashar Al-Assad, şi nu a exclus să efectueze la rândul său lovituri contra SI.

Potrivit americanilor, ruşii dispun în prezent de 34 de avioane, de vânătoare sau bombardiere, la o bază militară pe care au instalat-o de curând în provincia Latakia.

Washingtonul a decis suspendarea oricăror relaţii de la militar la militar cu ruşii după criza ucraineană şi anexarea Crimeii. Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a decis însă reluarea legăturilor în problema Siriei.

În urmă cu aproape două săptămâni, pentru prima dată el a discutat telefonic direct cu omologul său rus, Serghei Şoigu, mai scrie AFP.

CITIȚI ȘI...