SUA încearcă să descurajeze Rusia: Au trimis tancuri în țările baltice

by Genko Genko

Statele Unite au trimis peste o sută de echipamente militare grele, în special tancuri și alte vehicule de luptă, celor trei state baltice, foste republici sovietice, pentru a-și consolida capacitatea de apărare și pentru a descuraja Rusia de a încerca, eventual, să le amenințe, a declarat luni pentru AFP, la Riga, generalul american John O’Connor.

Livrările, care se fac prin capitala-port a Letoniei, au ca scop „să arate președintelui rus Vladimir Putin și Rusiei hotărârea noastră de a ne putea uni forțele”, a declarat generalul O’Connor, însărcinat cu transportul echipamentelor.

Tancurile Abrams, vehiculele de luptă Bradley și vehiculele Scout Humvees vor rămâne în Estonia, Letonia și Lituania „atât timp cât va fi necesar pentru a descuraja o agresiune a Rusiei”, a subliniat el.

Membre ale NATO și ale Uniunii Europene din 2004, cele trei țări baltice au capacități militare proprii reduse.

Presiunea Rusiei asupra estului Ucrainei și anexarea Crimeei în martie 2014 stârnesc îngrijorare în aceste trei țări atașate cu forța Uniunii Sovietice timp de jumătate de secol.

Manevrele militare ale Rusiei în regiunea Mării Baltice le-au amplificat temerile legate de o posibilă încercare a Kremlinului de a le destabiliza.

În fața acestei situații, NATO este pe cale să-și consolideze capacitățile prin crearea unei noi forțe de 5.000 de militari care să poate fi mobilizați rapid și a șase „centre de comandă” în Europa de Est, în apropierea Rusiei.

„Suntem un front unit, de la nord la sud”, a subliniat generalul O’Connor.

Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat săptămâna trecută că țara sa trebuie să fie capabilă să reziste unui atac prin propriile sale mijloace timp „de cel puțin 72 de ore”, interval în care aliații săi ar fi în măsură să îi vină în ajutor.

CITIȚI ȘI...