(STUDIU) Pe ce locuri se află Republica Moldova şi Romania, la capitolul egalitate între bărbaţi şi femei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Femeile reprezintă circa 50% din populaţia mondială, dar participarea lor la viața economica și social-politică este încă una destul de neînsemnată, mai ales în unele state cu o democrație fragedă.

Recent, cu ajutorul diferitor programe guvernamentale la nivel global şi al organizaţiilor internaţionale de profil, se încearcă încurajarea femeilor pentru a-şi dovedi potenţialul de care dispun şi participarea cât mai activă a acestora la viaţa cotidiană.

Forumul Economic Mondial realizează în fiecare an, începând din 2006 un raport global numit ” Global Gender Gap Report „, menit să „analizeze diferența dintre bărbați și femei în baza a patru criterii fundamentale: oportunităţi şi participare economică, educație şi realizări, sănătate și supraviețuire și emanciparea politică. Per ansamblu, discrepanțele dintre sexe s-au micșorat în toată lumea în 2013, în 86 din 133 de țări fiind înregistrate îmbunătățiri, dar schimbările se produc lent, mai spun autorii raportului.

Acest lucru ar însemna că, la nivel global, femeile încep să aibă mai multe oportunități de participare la viaţa economică, crește accesul acestora la educație, trăiesc mai mult și duc o viață mai sănătoasă, totodată începând să deţină un rol tot mai mare în procesul decizional politic.

Europa este prezentă cu șapte țări în top 10. Marea Britanie se află pe locul 18, iar SUA pe 23. Filipine se află pe locul al cincilea, cel mai înalt loc ocupat de vreo țară asiatică, iar Nicaragua este cea mai bine plasată țară din cele două continente americane, pe 10. Niciuna dintre țările grupului G20, format din cele mai puternice țări industrializate, nu se află în top 10. Nici Orientul Mijlociu sau Africa nu au reprezentante în top 10.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, aceasta se situează pe locul 52 în topul pentru anul 2013. România, se regăseşte pe locul 70 în clasamentul global, Ucraina pe 64, Bulgaria pe 43, iar Rusia pe 61.

În ceea ce priveşte raportul salarial între femei şi bărbaţi, România ocupă locul 88, între Japonia şi Namibia, însă în ceea ce priveşte cuantumul de femei care ocupă posturi de conducere şi funcţii politice, România ocupă locul 46, între Belgia şi Spania, cu un raport de 32 de femei, la 68 de bărbaţi.

La segmentul sănătate, care compară speranţa de viaţă pentru cele două sexe, Moldova împarte acelaşi loc cu România: 34. Tot pe locul 34 la această categorie se găsesc şi state precum Polonia, Rusia, Cuba etc.

În ceea ce priveşte educaţia, respectiv accesul la educaţie atât în rândul femeilor, cât şi în rândul bărbaţilor, datele raportului clasează Republica Moldova pe locul 74, în timp ce Ucraina este pe poziţia a 27-a, iar România pe locul 50. La educaţia superioară, acest sector incluzând deopotrivă mediul universitar şi diferitele forme de educaţie post-liceală, România se află pe locul 43, după Republica Moldova, înaintea Malaeziei.

La capitolul economiei şi al prezenţei egale în piaţa muncii, Moldova ocupă locul 32, potrivit raportului Global Gender Report, iar România poziţia 55. La acest capitol Ucraina ocupă un loc bun: 30.

Politica şi rata de femei implicate în acest domeniu situează Republica Moldova pe locul 87. 4 poziţii mai jos, pe locul 91 se găseşte România. Ucraina ocupă locul 119, în timp ce Rusia poziţia 94.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...