Polonia va ajuta Ucraina, împărtășindu-i experiențele de transformare postcomuniste

by Genko Genko

Președintele polonez, Bronislaw Komorowski, l-a primit joi la Varșovia pe vicepremierul ucrainean Vladimir Groisman, însărcinat cu dezvoltarea regională, și a promis să ajute Ucraina în reformele sale, împărtășindu-i Kievului experiențele poloneze de transformare postcomunistă, potrivit AFP.

Convorbirile s-au referit la „reformele din Ucraina, indispensabile pentru a asigura o bună coeziune a societății”, a declarat presei Olgierd Dziekonski, un apropiat colaborator al președintelui polonez.

Bronislaw Komorowski a propus în acest context să examineze posibilitatea creării unui „fond polono-ucrainean de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii”, a adăugat acesta.

Șeful statului polonez a dat asigurări că Varșovia este gata să delege experți pe lângă guvernul de la Kiev, a mai spus Dziekonski.

Acest ajutor al experților ar putea viza mai multe domenii, potrivit Ministerului Afacerilor Externe polonez: reforma autogestionării regionale și descentralizarea, gestionarea finanțelor publice, lupta împotriva corupției, sprijinirea presei libere și sprijin în organizarea alegerilor prezidențiale din Ucraina din luna mai.

Vicepremierul ucrainean a avut convorbiri, de asemenea, cu șeful diplomației poloneze, Radoslaw Sikorski.

CITIȚI ȘI...