(STUDIU) Dezvoltarea producerii energiei eoliene ajută la reducerea puterii uraganelor

by Genko Genko

Pe de o parte, energia eoliană este esențială în lupta împotriva schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon, pe de altă parte, poate servi la contracararea fenomenele meteorologice extreme, care pot fi din ce în ce mai puternice din cauza încălzirii globale.

Acest lucru este demonstrat de un studiu al Universităţii din Stanford și Delaware, publicat în Nature, în conformitate cu care „armata” de turbine marine pot reduce viteza vântului, înălțimea valurilor și inundaţiile.
Profesorul universitar Mark Z. Jacobson a demonstrat prin simulări pe computer, că fermele eoliene marine cu mii de turbine ar fi redus puterea a trei uragane, reducând mult vânturile care însoțesc furtunile.

Pentru a realiza acest lucru, Jacobson a dezvoltat un model de calculator complex pentru a studia poluarea aerului împreună cu energia, clima și vremea. În timpul studiului realizat împreună cu Cristina Archer și Willett Kempton, de la Universitatea din Delaware, au simulat trei uragane: Sandy și Isaac, care au lovit oraşele New York și New Orleans în 2012 și uraganul Katrina, care a lovit tot oraşul New Orleans, doar că în 2005.

El ajunge la concluzia că, în cazul în care un uragan s-ar confrunta cu o întindere vastă de turbine eoliene marine, paletele acestora ar putea să încetinească vânturile de până la 92 mph (circa 148 km/h) și reduce forța uraganului cu 79%.

În cazul Katrina, modelul Jacobson a arătat că un parc format din 78000 de turbine eoliene în largul coastei din New Orleans ar fi slăbit uraganul înainte ca acesta să ajungă la ţărm. În cazul uraganului Sandy, studiul a demonstrat o reducere a vitezei vântului cu 35-39 metri pe secundă și o reducere a puterii furtunii cu 34%.

Soluţia pentru a reduce daunele grave ale uraganelor ar putea fi fermele eoliene marine? Nu ar fi rău, dacă s-ar putea depăşi multiplele piedici şi rezistenţe politice ale multor state care se opun dezvoltării producerii acestui tip de energie. Aici trebuie să se ia în calcul şi imensul beneficiu adus de fermele eoliene ecosistemului, producerea acestui tip de energie fiind absolut nepoluant.

CITIȚI ȘI...