Sfidarea totală a Europei: Premierul care-i unește pe Voronin, Filat și Plahotniuc

by Genko Genko

Aș mai fi adăugat în titlul articolului și că acest premier a studiat la Universitatea Slavonă, chiar dacă unii ar spune că nu contează unde studiezi, contează mai mult ce faci.

Da, aș fi de acord cu o astfel de teză, doar că aceasta nu prea e valabilă pentru Republica Moldova, și nu în situația pe care o voi descrie mai jos.

Moldova se va alege de săptămâna viitoare cu un premier pe care-l cheamă Chiril Gaburici. Acest Gaburici va fi numit în fruntea unui Guvern care ar trebui să implementeze un Acord de Asociere și să ne apropie de Uniunea Europeană.

O Uniune Europeană pe care indivizii cu voturile cărora ar urma ca acest Gaburici să fie înscăunat au sfidat-o de mai multe ori în ultimele două luni.

În primul rând, au sfidat-o atunci când în culise, pe la spate, au ticluit acest plan de a fenta Uniunea Europeană, cooptând comuniștii la guvernare în detrimentul liberalilor.

În al doilea rând, au sfidat-o când au ignorat propunerea reprezentanților familiilor europene, de a aduce o misiune de supremație a legii și de a numi un procuror european.

În al treilea rând, i-aș zice sfidarea supremă, atunci când au ignorat-o pe Angela Merkel, care l-a trimis aici pe consilierul său pe probleme externe și de securitate, tocmai pentru a insista pe formarea unei alianțe cu liberalii, care ar fi dus la instaurarea unei misiuni europene în justiție.

Ei bine, după ce sfidezi în halul ăsta Uniunea Europeană, mai pui și cireașa de pe tort, aducând în fruntea Guvernului un individ pe placul lui Voronin, Plahotniuc și Filat, care și-a făcut studiile la Universitatea Slavonă.

Și-a făcut aceste studii la începutul anilor ’90, de renaștere națională, într-o perioadă în care existau zeci de variante unde puteai să studiezi economie în Moldova. Mai exista și România, acolo unde puteai să ajungi mult mai simplu decât astăzi.

A studiat la cea mai antinațională posibil universitate din Moldova, care a creat în ultimii 25 de ani toți indivizii ce-ți scuipă în suflet refuzând să vorbească în limba acestui stat, urând tot ce este european și idolatrizându-l pe Putin.

Și să nu-mi ziceți că acest lucru nu contează, că s-a întâmplat acum 20 de ani, că oamenii se mai schimbă. Permiteți-mi să am mari rezerve, în special în cazul lui Gaburici, înscăunat în fruntea Moldcell în 2008, într-o perioadă când companiei nu-i era prea bine în comunismul din Moldova.

Imediat după instaurarea lui Gaburici în funcție, Moldcellul s-a ales brusc cu nu știu câte zeci de premii de stat, iar lucrurile au început să meargă ca pe roate la această companie care într-adevăr, are acționariat majoritar străin.

Același Gaburici, care în 2012 a mers în Azerbaidjan, acolo unde, după cum scrie presa, a făcut matrapazlâcuri tocmai cu ginerii și cuscrii lui Voronin. Aici puteți găsi o investigație profesionistă și interesantă despre acest lucru unul intre scandalurile în care a fost implicată compania. 

Dar, până la urmă, să trecem peste toate. Peste Universitatea Slavonă, peste Moldcell, Azercell și peste ce scrie presa.

Eu cred că e de ajuns faptul că acest Gaburici e pe placul lui Filat, Voronin și Plahotniuc. Acest Gaburici e reprezentarea celora ce în ultimii 15 ani au făcut din Republica Moldova cea mai săracă țară din Europa, cu cea mai coruptă justiție din lume. E modelul omului de business, care „a reușit” în Moldova ultimilor 15 ani.

Integrarea europeană, spre Moscova și Beijing, a început!

Alex Cozer

CITIȚI ȘI...