Scriitor ucrainean: Anexarea Crimeei implică şi un plan al Rusiei pentru Transnistria

by Genko Genko

Lipsa unei reacții prompte a Occidentului față de anexarea Crimeei de către Rusia i-a dat de înţeles preşedintelui rus Vladimir Putin că-și poate extinde dominaţia până în Transnistria, construind astfel un coridor terestru din estul Ucrainei până în regiunea separatistă a Republicii Moldova. De această părere este cunoscutul scriitor ucrainean Andrei Kurkov.

„Invazia Crimeei a marcat începutul războiului. Lipsa unei reacții a Occidentului i-a indus lui Putin ideea că ar putea să-şi extindă teritoriul, să planifice ocuparea sud-estului şi unificarea lui cu Transnistria. După anexarea Crimeei, Transnistria a cerut Kremlinului ca să o accepte ca parte a Federaţiei Ruse. Deci, în mod evident, au existat planuri de dezintegrare a Ucrainei”, a afirmat Kurkov într-un interviu oferit publicaţiei insidehalton.com.

Scriitorul este de părere că Ucraina nu va mai fi așa cum a fost înainte de Euromaidan, chiar dacă forțele ruse s-ar retrage de pe teritoriul ucrainean.

„Ucraina nu va fi niciodată așa cum a fost înainte. Rusia însă nu se va schimba. Chiar dacă Putin este eliminat de la putere, nu există nici o forță democratică care ar încerca să schimbe politica din Rusia”, a adăugat scriitorul.

Amintim că peninsula Crimeea a fost anexată în martie anul trecut, după trei săptămâni de ocupaţie de către forţele ruse şi în urma unui referendum care nu a fost recunoscut de Kiev şi de comunitatea internaţională.

Alipirea Crimeei a fost urmată de un conflict armat în estul Ucrainei între separatiştii proruşi şi armata ucraineană, care s-a soldat în 11 luni cu peste 6.000 de morţi.

CITIȚI ȘI...