(GRAFIC) TOP 10 țări care au importat cele mai multe arme în 2014

by Genko Genko

Arabia Saudită a devenit în 2014 primul importator mondial de echipamente militare pe o piaţă al cărei volum a atins un nivel record, alimentată de tensiunile din Orientul Mijlociu şi Asia, potrivit unui raport publicat de către agenţia de analize geopolitice IHS.

În 2014, vânzările de arme au crescut pentru al şaselea an consecutiv, ajungând la 64,4 miliarde de dolari, faţă de 56 miliarde în 2013, o creştere de 13,4%, se arată în studiul Global Defence Trade Report, care examinează dinamica pieţelor din 65 de ţări şi este folosit ca referinţă la nivel mondial.

„Această cifră record a fost alimentată de o cerere fără precedent din partea economiilor emergente pentru avioane militare şi de creşterea tensiunilor regionale în Orientul Mijlociu şi (în zona) Asia-Pacific”, explică Ben Moores de la IHS Janes.

Potrivit raportului, Arabia Saudită este acum cel mai mare cumpărător de arme din lume, cu importuri ajungând la 6,4 miliarde de dolari. Saudiții, pe locul doi în 2013, au luat acum locul Indiei (5,5 miliarde) şi devin piaţa cea mai importantă pentru Statele Unite.

O creștere importantă a înregistrat în 2014 și China, care a urcat de pe locul 5 până pe 3. Emiratele Arabe Unite se situează pe locul 4, în timp ce Taiwanul coboară până pe 5. De altfel, tensiunile din zonă au determinat statele din Orientul Mijlociu să crească semnificativ importurile în 2014.

ertyuiosxzq

Țările din Orientul Mijlociu importă o mare parte din armament din SUA, țară care asigură practic o treime din exporturile globale, cu vânzări de peste 23 de miliarde de dolari. Federația Rusă, cu vânzări de 10 miliarde, se menține pe locul 2, chiar dacă în 2014 a exportat cu aproape 10% mai puțin decât în 2013.

rt5t

Boeing continuă să fie compania care exportă cel mai mult la nivel global, iar Lockheed Martin a detronat Raytheon, urcând pe locul 2 în top.

wqaazxcs

CITIȚI ȘI...