Saakașvili: Judecătorii din Ucraina trebuie lipsiți de imunitate și eliminați din sistem

by Genko Genko

Fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, actual consilier pentru reforme al președintelui ucrainean Petro Poroșenko, este de părere că judecătorii din Ucraina trebuie lipsiți de imunitate, după care o mare parte dintre ei să fie concediați.

În opinia sa, asupra judecătorilor nu trebuie aplicată legea lustrației, ci pur și simplu o bună parte dintre ei să fie concediați, așa cum s-a procedat și în Georgia, în primii ani de președinție a lui Saakașvili.

„De multe ori când încerci să reconstruiești o clădire, se întâmplă ca zidurile să cadă peste tine. Este necesar de a construi o clădire nouă. Este imposibil ca acest sistem judecătoresc, acești judecători, să lupte cu corupția. În Georgia am eliminat în jur de 12% din judecători, dar în Ucraina trebuiesc înlocuiți cel puțin 25%”, a declarat Mihail Saakașvili în cadrul unei emisiuni la un post ucrainean de televiziune.

Fostul președinte georgian este de părere că în cadrul comitetului național anticorupție trebuie selectați oameni absolut noi.

„Noi, decenți, cu biografii curate. Nu vreau să spun că toți oamenii din sistemul actual sunt corupți, dar este nevoie de oameni noi. Este nevoie de schimbări, de atras foarte mulți tineri. Avem nevoie de tineri”, a subliniat consilierul pentru reforme al lui Petro Poroșenko.

Mihai Saakașvili, președinte al Georgiei între 2004 și 2013, a transformat țara din una dintre cele mai corupte state din CSI într-un exemplu de luptă cu corupția.

În ultimii ani de președinție a lui Saakașvili, Georgia a devenit una dintre cele mai atractive țări din lume pentru investitorii străini, clasându-se constant în top 10 la acest capitol în clasamentele elaborate de instituțiile financiare internaționale

CITIȚI ȘI...