Rusia se pregătește de o confruntare cu NATO; Reacția SUA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Renașterea militară a Rusiei a generat ridicarea unei noi „Cortine de Fier” din zona arctica și până în Mediterană, avertizează un comandant al Marinei americane, convins că Moscova își pregătește pașii pentru o confruntare cu NATO.

„Suntem martori la o manifestare mult mai agresivă și mai capabilă a forțelor navale din Rusia”, a afirmat amiralul Mark Ferguson, comandantul forțelor navale americane din Europa, citat de revista Defense News.

Viteză și strategii surprinzătoare

„Capacitatea navală a Rusiei este concepută să se adreseze direct avantajelor oferite de navele NATO.

„Ne semnalizează și ne avertizează în acest fel că au de gând să ne conteste superioritatea maritimă”, a precizat comandantul american într-un discurs ținut la Washington, la Consiliul Atlantic.

În viziunea sa, armată rusă este trezită la viață prin extinderea capacităților existente în perioada Războiului Rece.

„Recent s-a văzut că rușii au integrat viteza și strategiile surpriză în acțiunile lor. Limbajul care vine din partea Armatei Ruse reflectă mentalitatea și acțiunile caracteristice unei confruntări directe cu NATO”, apreciază amiralul Ferguson.

Vor să rupă lanțul NATO

În primăvara acestui an, comandantul forțelor navale americane din Europa afirma că Rusia își creionează o nouă strategie maritimă, punând accent pe marile din jurul țării, ca și pe consolidarea pozițiilor strategice din zona arctică și din Mediterană.

„Rușii vorbesc despre stabilirea unei prezențe permanente în Mediterană, ca un mod de a ieși din ceea ce este perceput drept o incercurire militară a NATO, dublată de sancțiunile economice și izolarea politică la nivel internațional.

Ferguson vede Rusia că o forță militară capabilă sa se desfășoare pe mai multe fronturi: începând cu reactivarea vechilor baze militare ale URSS din zona arctică, reluarea activității militare intense în Marea Baltică, până la recenta intervenție militară din Siria.

„Elementul remilitarizării politicii de securitate a Rusiei este evidențiat de crearea unui blindaj de fier din regiunea arctică și până la Mediterană.

începând cu bazele arctice, trecând prin Leningrad și Marea Baltică, Crimeea și Marea Neagră, Rusia a introdus sisteme antiaeriene avansate, noi rachete de croazieră și alte echipamente moderne”, a arătat Mark Ferguson.

Expansiune în Marea Neagră

Pe teren solid Rusia se confruntă direct cu Ucraina, Polonia, România, Bulgaria și Turcia, toate aceste state având frontiere maritime care flanchează zonele de operațiuni terestre.

„Bazele arctice și bugetul de 2,4 miliarde alocat modernizării flotei din Marea Neagră până în 2020 demonstrează angajamentul Rusiei de a-și dezvoltă infrastructura militară pe flancuri”, explică amiralul american.

În același timp, Mark Ferguson se declară îngrijorat și de creșterea ritmului de exerciții militare desfășurate de submarinele rusești și de relocarea unor submarine nucleare în Marea Neagră.

Amiralul rus Viktor Chirkov a afirmat că intensitatea patrulelor desfășurate de submarinele militare ale Rusiei a crescut cu 50% în ultimul an. Acest nivel nu a mai fost întâlnit în ultimii 10 ani.

„Rusia a adăugat și armament nou pe aceste vase, așa cum ar fi rachetele balistice nucleare nedetectabile. Luna trecută, prima rachetă de croazieră Caliber a fost instalată pe un submarin diesel-electric Kilo mutat din Flota Nordică în cea a Mării Negre, poziționându-se spre jumătatea estică a Europei”, remarcă Ferguson.

Un nou tip de război

Oficialul Marinei americane este îngrijorat și de noua tactică adoptată de ruși, care combină înșelătoria și ambiguitatea decizională cu noi tehnici de luptă în domeniul cibernetic și al războiului electronic.

„Aceste capacități asimetrice sunt integrate total în acțiunile militare convenționale ale Rusiei, ca un mod de a paraliza comunicarea și a lua deciziile în mod rapid în interiorul structurilor NATO”, susține amiralul american.

Pentru comandantul forțelor navale americane din Europa devine clar ca rușii încep să devină experți în a semăna confuzie.

Pe uscat, aceștia se concentrează asupra diferențelor existențe în rândul gupurilor etnice sau religioase, mizând pe campanii agresive de dezinformare pentru a delegitimiza forțele supuse atacului, în timp ce pe mare fac tot posibilul pentru a blocă luarea deciziilor în timp util.

Un alt element care denotă o posibilă viitoare încleștare între cele două forțe îl reprezintă numărul mare al exercițiilor desfășurate fără preaviz de militarii ruși.

„Și-au centralizat luarea deciziilor militare. Asistăm atât în aer, cât și pe mare la foarte multe exerciții alerte derulate ca în caz de alarmă reală”, spune Ferguson.

Trei soluții

Amiralul american susține că sunt trei modalități prin care NATO și Statele Unite pot răspunde acestei atitudini amenințătoare din partea Rusiei.

„Sunt trei căi de intimidare prin care putem răspunde. în primul rând, exercițiile noastre vor trebui să fie făcute la cel mai înalt nivel al capacității de luptă.

În al doilea rând, forțele NATO vor trebui să participe la operațiuni reale în teatrele de luptă de pe glob. Nu în ultimul rând, trebuie să investim pentru a ține pasul cu Rusia”, a arătat amiralul Mark Ferguson.

Luna aceasta, NATO are în derulare în Spania și Portugalia cel mai amplu exercițiu militar desfășurat în ultimul deceniu. La acesta participă peste 35.000 de soldați și diverși observatori ai organismelor internaționale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...