Rusia mai trimite 3 milioane de refugiați spre Europa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Intervenția militară a Rusiei în Siria nu aduce doar tensiuni diplomatice și militare între Moscova și Occident, dar și un nou val de refugiați care, în final, amenință să se reverse asupra Europei.

Autoritățile de la Ankara au trimis deja o avertizare către organismele europene prin care arată că se așteaptă la un nou val de până la 3 milioane de refugiați care vor dori să părăsească Siria, a anunțat președintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de BBC.

Alarmă în Turcia și UE

Tusk a declarat că intervențiile militare ale Rusiei și Iranului pentru sprijinirea regimului Assad vor crea un noul val migraționist care se va răsfrânge asupra Turciei și Europei.

Președintele Consiliului European a menționat că estimările oficialilor de la Ankara indică o cifră de 3 milioane de persoane care vor părăsi orașul Alep și regiunea înconjurătoare pentru a se refugia în Turcia.

În schimb, reprezentanții Organizației Internaționale pentru Migrație afirmă că deocamdată nu au primit niciun raport privind apariția unor noi grupuri masive de refugiați sirieni care să se îndrepte spre Turcia.

„Violența și creșterea activității militare într-o regiune dau naștere mișcărilor de populație civilă”, a recunoscut Leonard Doyle, purtătorul de cuvânt al OIM.

Acesta a precizat totuși că cifrele folosite de Tusk sunt simple speculații, în prezent raportorii organizației verificând situația la fața locului.

În schimb, temerile lui Donald Tusk sunt prezente și în rândul oficialilor din Ankara, chiar dacă estimările privind cifră refugiaților diferă.

Vicepremierul turc Numan Kurtulmus crede că atacurile aeriene ale Rusiei vor schimbă balanța puterii în favoarea regimului Bashar al-Assad implicând un nou văl migraționist deplasat din vestul țării către Turcia.

„Bombardamentele rusești asupra unor zone controlate de disidenți moderați vor înclină balanța puterii în favoarea regimului Assad, iar acesta își va crește gradual nivelul opresiunii și al atacurilor.

În acest caz, schimbarea puterii în aceste orașe aglomerate ar putea aduce peste un milion de persoane în Turcia”, a apreciat Kurtulmus, într-un interviu dat ziarului Hurriyet Daily News.

Alep este cel mai mare oraș al Siriei, iar distanță până la graniță cu Turcia este de doar 48 de kilometri.

„Avem nevoie de Turcia”

La rândul lor, oficialii de la Bruxelles se tem de ce este mai rău în continuarea crizei refugiaților.

„Toată lumea cu care am vorbit în vizitele din Turcia, Iordania sau Egipt, șefi de stat sau refugiați, m-au avertizat că o eventuală victorie a regimului Assad, acum și mai probabilă ca urmare a intervențiilor militare ale Rusiei și Iranului, va declanșa un nou val migraționist.

Ieri, președintele Erdogan a confirmat acest mesaj spunându-mi că se așteaptă ca aproape 3 milioane de persoane din Alep și alte orașe din regiune să intre în componența viitorului val de refugiați”, a explicat Donald Tusk în Parlamentul European.

Discursul președintelui Consiliului European vine după vizita lui Recep Erdogan la Bruxelles unde a convenit că, în următoarele zile, Uniunea Europeană și Turcia să convină asupra unui plan comun în gestionarea crizei refugiaților din Siria.

„Este clar că avem nevoie de Turcia. Comisia Europeană va sprijini această țară”, a afirmat Jean Claude Junker, președintele CE. Liderul european amentionat că Turcia a preluat până acum 2,2 milioane de refugiați din Siria.

în realitate însă, o bună parte dintre aceștia au reușit să își croiască drum peste granițele Uniunii Europene, declanșând cea mai mare criză a refugiaților de pe continent de la Al Doilea Război Mondial încoace.

Un nou val migraționist ar pune serios la încercare coeziunea în cadrul UE, în condițiile în care planurile de relocare a 120.000 de refugiați în întreaga uniune abia a reușit să fie aprobat după 4 luni dediscutii.

Rusia și-a început atacurile aeriene în Siria la sfârșitul lunii septembrie motivând că lupta împotriva grupărilor teroriste. în același timp, o altă intervenție coordonată de o coaliție internațională condusă de SUA operează în Siria și Irak.

După primele bombardamente rusești, reprezentanții statelor occidentale și aliații lor din lumea arabă au reclamat faptul că avioanele trimise de Moscova țintesc și alte grupări în afară de jihadistii Statului Islamic, ba chiar că au făcut victime și în rândul civililor.

Kremlinul a negat aceste acuzații, dar a recunoscut că susține direct regimul Assad.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...