Roubini prognozează o nouă criză financiară mondială: Repetăm greşelile de acum 10 ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nici nu a apucat economia globală să facă primii pași de redresare după șocul înregistrat în urmă cu 6 ani și „profetul crizelor”, economistul Nouriel Roubini revine cu un nou semnal de alarmă.

O nouă analiză asupra economiei globale, făcută de omul care a prezis criza economică din 2008, evidențiază punctele vulnerabile de pe fiecare continent în parte.

„Privind într-un orizont de doar 24 de luni de acum înainte pot spune că riscul de a avea un nou boom economic și o nouă prăbușire este subestimat pe toate piețele. Repetăm aceleași greșeli pe care le-am făcut și cu un deceniu în urmă”, a afirmat Roubini, într-un interviu acordat publicației The Octavian Report.

China, pericolul evident
Într-o primă fază, soarta economiei globale este strâns legată de rezultatele economice ale Chinei.

„Sunt îngrijorat de faptul că toată lumea subestimează scăderea nivelului de creștere economică în China”, anunță Roubini.

Fără a fi unul dintre partizanii viziunii catastrofale care prevăd încetinirea motoarelor economiei chineze până la un dramatic procent de 3% sau 4%, Roubini se arată destul de sceptic asupra potențialului economic al acestei țări.

O creștere economică de 7,5% prevăzută pentru acest an pentru economia Chinei este contestată de „profetul crizelor”, acesta optând pentru un mult mai realist prag de 7% în acest an și o creștere economică de 6% pentru 2015, păstrând un trend descendent și în 2016.

Problemele Chinei sunt strict legate de sistemul financiar, în special de existența unui sistem alternativ bancar, care sugrumă băncile convenționale, creșterea riscului legat de efectul de levier, existența unui număr mare de active neperformante și investiții prost direcționate, care fac din China o adevărată cutie a Pandorei pe plan economic.

Europa, la mâna Rusiei
Situația tensionată din Ucraina și conflictul Occident-Rusia derulat după toate regulile „războiului rece” continuă să amenințe stabilitatea zonei euro, orice escaladare a acestuia putând arunca Europa în recesiune.

Reacția piețelor la tensiunile existente deja între Vestul Europei și Moscova, precum și o eventuală întrerupere a livrării de gaze naturale din Rusia către Uniunea Europeană, pot declanșa pe loc recesiunea.

Europa este la un șoc distanță de acest pericol, iar acesta poate fi provocat prin sistarea alimentării cu gaze sau scumpirea acestora.

Riscuri americane
Anunțata revenire la dobânzi avantajoase pentru obligațiunile pe termen lung emise de guvernul federal al Statelor Unite are în spate o serie de riscuri pe care Roubini nu vrea să le ignore, în special atunci când vine vorba de componența recentă a Comitetului Federal pentru operațiuni de piață, care ar trebui să ducă dobânzile din sistem spre zona neutră de 4%.

În ultimii ani, cei 12 membri ai comitetului au vorbit pe voci diferite și despre seturi de politici monetare diferite, iar alarma s-a transmis în piață.

Există și riscul ca măsurile de normalizare a dobânzilor să fie implementate prea rapid, deși inițial se anunțase atingerea pragului de 4% abia în 2018. Riscul ar fi ca măsura să ducă la un nou boom în piață, care să se spargă brusc în fața tuturor.

Riscul piețelor emergente
Cinci dintre piețele emergente ale lumii – India, Indonezia, Brazilia, Africa de Sud și Turcia – vin cu o zestre păguboasă unanim recunoscută în rândul analiștilor economici: deficit de cont curent, deficit bugetar, creștere economică în regres, inflație peste nivelul prognozat.

Celor 5 state, recunoscute în piețele internaționale ca „cele 5 fragile”, Roubini le adaugă încă un set de 6 economii care se pot transforma în capcane pentru întreprinzători: Ucraina, Rusia, Ungaria, Argentina, Venezuela și Tailanda. Fiecare dintre acestea își are propriul cocktail exploziv de tare economice și politice, care ar putea destabiliza piețele internaționale.

Speranța vine de la alte piețe emergente plasate în aceleași regiuni ale globului care între timp și-au consolidat sistemele economice și politice la un nivel competitiv – Cehia, Polonia, Slovacia, Mexic, Peru, Chile, Columbia, precum și Kenya, Nigeria, Angola și Mozambic reprezintă statele văzute de Roubini ca fiind zone de siguranță pentru investitori.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...