Recomandări pentru deputații moldoveni pentru a nu repeta greșelile comise în scrutinul prezidențial

by Genko Genko

Republica Moldova are nevoie de condiții mai bune de vot, de finanțare transparentă a partidelor politice și de acces corect al tuturor candidaților la mass-media, le-a transmis deputatul european Siegfried Mureșan parlamentarilor Republicii Moldova care au participat la ședința Comitetului parlamentar de asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, desfășurată aseară la Parlamentul European din Strasbourg, Franța.

Deputatul european Siegfried Mureșan, care a participat la Misiunea Parlamentului European de observare a alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din octombrie – noiembrie, spune că acestea sunt principalele schimbări de ordin electoral pe care trebuie să le opereze autoritățile de la Chișinău pentru ca la următoarele alegeri să nu se repete greșelile de la alegerile prezidențiale din acest an.

„Nu este acceptabil ca cetățenii Republicii Moldova care se află în străinătate să fie lăsați să stea la coadă la vot în fața secțiilor de votare pentru că nu sunt suficiente buletine de vot. Participarea numeroasă la urne a cetățenilor din diaspora era un lucru previzibil având în vedere că, pentru prima dată în ultimii 15 ani, președintele a fost ales prin vot direct. De aceea, pentru că am anticipat acest lucru, înainte de alegeri, la 21 octombrie a.c., am trimis o scrisoare Comisiei Electorale Centrale în care ceream să facă public algoritmul de calcul în funcție de care a stabilit organizarea secțiilor de votare în străinătate, numărul de secții aferent fiecărei țări și locul unde acestea urmau să se deschidă. Mie mi-a fost clar dinainte de alegeri că organizarea secțiilor a fost făcută defectuos, iar acest lucru s-a văzut și în timpul votului. Pentru următoarele alegeri din Republica Moldova această situație trebuie rezolvată. Aștept clarificarea prin lege a algoritmului după care sunt stabilite secțiile de vot în străinătate. Acest lucru trebuie făcut acum, nu înainte de următoarele alegeri în funcție de interesul de atunci al politicienilor. Interesul cetățeanului trebuie pus în prim-plan, iar interesul cetățeanului este de a putea vota”, spune Mureșan.

De asemenea, europarlamentarul spune că nu este normal ca persoanele fizice să poată dona partidelor până la 200 de salarii medii fără a fi nevoie să justifice sursa banilor.

„Astfel, finanțarea este netransparentă, iar legislația moldovenească în forma actuală tolerează și încurajează frauda în finanțarea partidelor. De aceea, legea trebuie schimbată și, apoi, aplicată corespunzător pentru a garanta transparența banilor folosiți în campanie. Nu în ultimul rând, trebuie garantat accesul echitabil al candidaților la mass-media. Am văzut cum noile partide, care, totuși, au câștigat încrederea și sprijinul alegătorilor, au fost clar dezavantajate deoarece nu au beneficiat de același acces la presă precum partidele vechi, în care oamenii nu mai au încredere. Parlamentul European va monitoriza extrem de atent aceste trei aspecte în perioada următoare și suntem pregătiți să acordăm Republicii Moldova toată asistență tehnică de care are nevoie pentru a îmbunătăți cadrul în care au loc alegerile”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

CITIȚI ȘI...