Putin și Obama au discutat telefonic despre accidentul aviatic din Ucraina

by Genko Genko

Președintele rus Vladimir Putin a abordat joi, în timpul discuției telefonice avute cu omologul său american Barack Obama, problema accidentului aviatic produs în estul Ucrainei, a anunțat Kremlinul într-un comunicat.

„Președintele rus l-a informat pe președintele SUA cu privire la un raport al controlorilor de trafic aerian, raport pe care l-a primit chiar înainte de convorbirea lor telefonică și care arată că un avion malaezian s-a prăbușit în Ucraina”, se precizează în comunicat.

Potrivit ITAR-TASS, Vladimir Putin a exprimat „profunde condoleanțe” premierului malaezian, Najib Razak, în legătură cu prăbușirea avionului companiei Malaysian Airlines, care a provocat numeroase pierderi de vieți omenești. Putin a transmis cele mai sincere condoleanțe și rudelor celor decedați în accident.

Convorbirea telefonică a celor doi lideri, care era una planificată, a fost consacrată sancțiunilor americane impuse Moscovei ca urmare a rolului său în criza ucraineană, a indicat Casa Albă, potrivit AFP și Reuters.

Un avion de model Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, ce zbura pe ruta Kuala Lumpur — Amsterdam cu 295 de persoane la bord, s-a prăbușit joi după-amiază la circa 50 de kilometri de localitatea Donețk, unde au loc lupte între armata ucraineană și separatiștii proruși.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat că apărarea antiaeriană ucraineană nu a efectuat tiruri cu rachete, dezmințind astfel ipoteza că avionul malaezian prăbușit în apropiere de Donețk ar fi fost doborât de armata ucraineană.

Presa ucraineană a publicat o declarație a așa-zisului „ministru de interne” al „republicii Donețk”, Igor Strelkov, care amintește că a avertizat că nimeni nu trebuie să zboare pe „cerul lor”.

Citește și: (FOTO) Teroriștii proruși despre avionul doborât: V-am avertizat să nu zburați „pe cerul nostru”

Strelkov a comentat incidentul în care un avion al companiei Malaysia Airlines a fost doborât pe teritoriul Ucrainei. Acesta vorbește despre două aeronave ucrainene doborâte, un An-26 și un Su-25.

Din declarație reiese că separatiștii au crezut că este vorba despre un avion militar ucrainean, Strelkov vorbind despre un An-26.

CITIȚI ȘI...