Putin provoacă Occidentul: Suntem dispuși să-i lăsăm să joace un rol mai important în Ucraina

by Genko Genko

Rusia este gata să lase Occidentul să joace un rol mai mare în soluționarea conflictului din Ucraina, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin.

„Acum, rolul tuturor membrilor responsabili ai comunității internaționale crește, în special al celor care au o influență reală asupra conducerii ucrainene”, a spus Putin după o întrevedere cu premierul italian Matteo Renzi la Moscova.

El a adăugat că conflictul poate fi soluționat numai după ce toate părțile aplică acordurile de pace de la Minsk de luna trecută. De asemenea, el a reiterat solicitarea Rusiei ca Ucraina să înceapă un dialog direct cu separatiștii în estul țării.

Vladimir Putin a spus că întrevederea cu Matteo Renzi a fost „prietenoasă și constructivă”.

Renzi, care a avut miercuri și convorbiri cu președintele ucrainean Petro Poroșenko, a declarat că e gata să facă tot posibilul pentru a facilita o pace durabilă.

„Situaţia din Ucraina rămâne complicată, dar nu mai sunt lupte intense şi nici morţi. Trebuie să se respecte Acordul de la Minsk, pentru deschiderea posibilităţii dialogului între Kiev şi separatişti”, a declarat Matteo Renzi.

El a adăugat că Italia ar putea oferi Ucrainei consiliere privind descentralizarea, vorbind despre autonomia din regiunea vorbitoare de germană Tirolul de Sud în contextul solicitărilor separatiștilor privind creșterea autonomiei. „Avem expertiză”, a spus el.

CITIȚI ȘI...