„Putin junior”, președintele Azerbaidjanului, trezește tot mai multe îngrijorări în Occident

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Contestat puternic de majoritatea liderilor mondiali, Vladimir Putin are și simpatizanți. Unul dintre ei merge atât de departe încât copiază la indigo stilul președintelui Rusiei.

Ilham Aliyev, președintele Azerbaidjanului, a primit porecla „Putin junior”, după ce s-a inspirat din ideologia politică a omologului său rus în ceea ce privește modul în care își conduce țara, conform Quartz.

Azerbaidjan te un punct strategic cheie, cu resurse importante de gaze naturale, la care SUA și Europa apelează. Mai importantă e însă poziționarea pe hartă, între Rusia și Iran. Aceste două lucruri transformă Azerbaidjanul într-o țintă greu de atins în cazul unor eventuale sancțiuni.

Citeşte şi: UE ia în calcul transportarea gazului din Azerbaidjan după abandonarea South Stream

Conform autorului articolului, există numeroase motive de îngrijorare în relația dintre Occident și Azerbaidjan, în condițiile în care Ilham Aliyev tinde să transforme țara într-o „mini-Rusia”.

După modelul Crimeea, Azerbaidjan își dispută un teritoriu cu vecinii armeni. Conflictul datează de mai bine de 30 de ani, iar în 1994 s-a decis un armistițiu pentru întreruperea jocului. În iulie 2014, lucrurile au luat însă o turnură neprevăzută, întrucât la graniță a izbucnit un conflict armat, în urma căruia opt soldați azeri și doi armeni au murit.

În luna ianuarie a acestui an, OSCE a cerut Azerbaidjanului să respecte tratatul de pace, dar Aliyev a reacționat dur, spunând că sancțiunile trebuie să se îndrepte împotriva Armeniei.

Azerbaidjanul nu se teme însă nici de vecinii mai puternici. Aliyev a stârnit furia iranienilor în momentul în care a permis accesul trupelor israeliene la granița cu Iran. Pe de altă parte, Azerbaidjan își dispută granițe marine cu Rusia de mai bine de 20 de ani.

Drepturile omului aproape inexistente

Începând cu 2013, după ce a fost reales în funcția de președinte, Aliyev a început să fie contestat de clasa de mijloc din Azerbaidjan. Ce a urmat? Activiști din societatea civilă și jurnaliști de investigație au fost arestați, iar redacția Europa Liberă a fost percheziționată din senin.

Citeşte şi: Jurnalişti de la Radio Europa Liberă din Azerbaidjan, arestaţi în urma unei percheziţii la sediu

Deși există suspiciuni mari de corupție, economia Azerbaidjanului este în continuare pe plus, însă acest lucru se datorează doar organismului ce gestionează resursele naturale, care uneori completează jumătate din bugetul statal.

Pot interveni SUA și Europa?

În acest moment, Aliyev pare a fi incontrolabil, întrucât SUA și Europa încep să capete o dependență de resursele de gaz pe care Azerbaidjanul le are.

În ultimele săptămâni au existat mai multe apeluri din UE și SUA pentru ca modul în care Aliyev își conduce țara să fie sancționat, dar acest lucru este puțin probabil să se întâmple, întrucât Azerbaidjan este privită drept varianta de schimb pentru a anula dependența de resursele Rusiei.

Chiar și Germania pare impasibilă față de această situație, ce se agravează de la o zi la alta. În luna ianuarie. Aliyev s-a întâlnit cu Angela Merkel, dar situația conflictului de la graniță cu Armenia și problemele pentru protecția drepturilor omului nu au fost pe ordinea de zi.

„Se pare că Aliyev se vede un Vladimir Putin, în pofida numeroaselor contre pe care le-a avut cu liderul rus. Pentru moment, domnul Aliyev va continua să arate ce poate”, conchide autorul articolului.

Citeşte şi: Azerbaidjan, următoarea ţintă a lui Putin? Ce țări mai sunt în pericol


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...