Putin își reduce salariul cu 10%, din cauza crizei economice din Rusia

by Genko Genko

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat vineri reducerea salariului său cu 10%, o măsură ce vizează și retribuțiile mai multor demnitari ruși, în contextul în care Rusia se confruntă cu o gravă criză economică ca urmare a scăderii prețului la petrol și a prăbușirii rublei, transmite AFP.

Această reducere se aplică în perioada 1 martie-31 decembrie 2015. Pe lângă salariul președintelui rus, vor fi reduse și cele ale premierului Dmitri Medvedev, procurorului general Iuri Ceaika și președintelui Comitetului de Anchetă, Aleksandr Bastrikin, după cum indică decretul semnat vineri de șeful statului rus.

Reducerea salariilor cu 10% va fi aplicată și în cazul membrilor administrației prezidențiale și ai cabinetului de miniștri, potrivit unui al doilea decret semnat vineri de președintele rus.

Vladimir Putin, al cărui salariu a fost aproape triplat în aprilie 2014, anunța deja, la sfârșitul lunii februarie, în cadrul unei reuniuni a Consiliului rus de Securitate, că a decis tăierea salariilor membrilor administrației prezidențiale cu 10%, Rusia traversând cea mai mare criza financiară din anii ’90 încoace, ca urmare a sancțiunilor occidentale pentru rolul său în criza ucraineană.

Anterior cheltuielile bugetare au fost reduse în toate domeniile, cu excepția celui al Apărării, considerat prioritar de Kremlin.

În prezent, Vladimir Putin are un salariu de aproximativ 750 de mii de ruble lunar (10 mii de euro), după ce până în 2014 primea doar 300 de mii de ruble lunar.

Totuși, presa occidentală scrie că pentru Putin contează mai puțin salariul, în condițiile în care el ar fi cel mai bogat om din lume, cu o avere de 200 de miliarde de dolari.

CITIȚI ȘI...