Președinția Republicii Moldova, acționată în judecată

by Genko Genko

Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CJI) a acţionat Preşedinţia Republicii Moldova în judecată pentru că a refuzat să ofere informaţii de interes public. Mai exact, jurnaliştii au solicitat instituţiei date despre persoanele care au fost decorate cu distincţii de stat, dar şi despre judecătorii pe care şeful statului nu a dorit să-i promoveze.

Președinția a refuzat să ofere aceste informații, făcând referire la protecția datelor cu caracter personal.

Ion Păduraru, secretarul general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, a precizat într-o scrisoare că pentru fiecare persoană propusă pentru decorare se perfectează fișa de decorare în care se includ date cu caracter personal, iar datelor solicitate ar putea afecta drepturile și libertățile fundamentale ale persoanelor vizate.

Totodată, Păduraru le-a sugerat jurnaliştilor să caute decretele preşedintelui în Monitorul Oficial, unde este publicată denumirea distincţiei, numele şi prenumele posesorului, funcţia şi locul de muncă, precum şi meritele pentru care i-a fost acordată distincţia.

În cea de a doua solicitare, CIJ a cerut Președinției toate actele trimise de șefii statului în perioada 2001-2015 în adresa Consiliului Superior al Magistraturii prin care au fost respinşi candidaţii la funcţia de judecător, la cea de preşedinte sau vicepreşedinte de instanţe şi judecătorii care urmau să fie promovaţi la curţile de apel.

În acest caz, Ion Păduraru a menţionat că dezvăluirea acestora va afecta respectarea drepturilor şi reputaţiei candidaţilor la funcţia de judecător, iar dezvăluirea informaţiilor cu caracter personal ar constitui o violare a vieţii private, intime şi familiale.

„Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au obținut și analizat însă actele privind promovarea magistraților, solicitate de la Președinție. Ne-am convins că documentele conțin informații de interes public”, comentează CJI.

Experţi în domeniu susţin însă că actele Preşedinţiei nu ar trebui să fie secrete. „Cariera şi averea judecătorului nu sunt secret de stat. Magistratul a cedat o parte din garanţiile vieţii private deoarece este plătit din banii publici, respectiv orice acţiune de protejare ilegală a afacerilor, participarea la vânătoare în locurile sau zonele interzise, diferenţa vădită dintre venituri şi bunurile deţinute sunt o chestiune publică”, a explicat Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

Până acum, pe cazul dat au avut loc două şedinţe de judecată. Următoarea şedinţă va avea loc în luna octombrie.integritate, relaţii cu businessmeni care conduc afaceri dubioase.

CITIȚI ȘI...