Criza migranţilor produce efecte şi în Scandinavia: Ce a decis Norvegia la graniţa sa cu Suedia

by Genko Genko

Norvegia a decis să intensifice monitorizarea migranţilor de către poliţie la graniţa sa cu Suedia, în urma înregistrării unui număr record de solicitanţi de azil care se îndreaptă spre ţările scandinave, relatează miercuri thelocal.se.

Coaliţia de dreapta aflată la guvernare la Oslo a cerut marţi poliţiei norvegiene să intensifice controalele în zonele de frontieră, în contextul în care Norvegia se confruntă cu un aflux fără precedent de refugiaţi.

Graniţa terestră între Norvegia şi Suedia se întinde pe o lungime de 1.630 de kilometri.

„În situaţia creşterii numărului de solicitanţi de azil, este important ca autorităţile norvegiene să cunoască cât mai rapid identitatea şi trecutul celor care vin în ţara noastră. Acest lucru ajută la prevenirea imigraţiei ilegale şi la combaterea criminalităţii transfrontaliere”, a afirmat ministrul justiţiei norvegian Anders Anundsen, într-o declaraţie citată de postul de radio NRK.

În ultimele trei luni, Norvegia a primit 2.760 cereri de azil. Numărul acestora a crescut cu 81% în perioada aprilie — iunie faţă de perioada similară din 2014, în timp ce în aceeaşi perioadă numărul solicitărilor de azil în Suedia a sporit cu un sfert.

Decizia autorităţilor de la Oslo intervine la mai puţin de o săptămână după ce Finlanda a anunţat că îşi va intensifica măsurile de control la frontieră după creşterea masivă a numărului solicitanţilor de azil, în mare parte irakieni.

CITIȚI ȘI...