Plahotniuc și armata sa de propagandiști ineficienți

by Genko Genko

O știre din Republica Moldova mi-a atras atenția. Potrivit unui studiu, moldovenii consideră că le merge prost din cauza unui cetățean. Acel cetățean, potrivit studiului, este Vlad Plahotniuc. Citind informația mi-am amintit de discuția pe care am avut-o zilele trecute cu un cunoscut, angajat al unei firme de PR din România.

Compania sa a fost angajată la un moment dat de domnul Plahotniuc pentru a-i crea o imagine puternică, bună, dar mai ales pentru a-l ajuta în războiul informațional din Moldova. Nu știu dacă realizați, dar Moldova este într-un devastator război civil informațional. Din păcate, în timpul acestui război, politicienii nu se distrug doar pe ei, ci ne distrug și nouă speranțele că vom avea odată o Moldovă mai bună. Speranța noastră este victimă colaterală, cum s-ar zice.

Revenim la cunoscutul meu. Îmi spunea că pentru domnul Plahotniuc muncesc sute de jurnaliști, zeci de bloguri și sute de trolli/postaci. Intuiam, dar auzind asta din gura unui om care i-a văzut pe mulți dintre ei, care a creat elemente ale strategiilor de comunicare pentru Vlad Plahotniuc mi s-a părut… diabolic. Armata asta funcționează simplu. Există un creier al strategiilor de comunicare. Sunt specialiștii străini, supervizați de un om de încredere al domnului Plahotniuc. Apropo, acest om a ajuns acum ministru. Să trăiți, domnule ministru, eu știu cine sunteți. Din motive lesne de înțeles nu dau nume. Nu pot să-l expun pe cunoscutul meu.

Creierul strategiilor de comunicare triază știrile din Moldova. Identifică anumite puncte tari pentru domnul Plahotniuc și le transmite mai departe. Oamenii de încredere din PD împart punctajul respectiv la politicieni, jurnaliști, bloggeri, dar și la trolli/postaci. Așa se fabrică un ”adevăr”. Practic, din mai multe părți ești bombardat concomitent cu aceeași informație. Tehnica, cum am zis, este una diabolică. Mai să crezi că negrul este alb, când auzi asta de la televizor, apoi citești pe un blog, iar mai târziu ți-o scrie într-un comentariu cineva pe facebook.

Deși nu pot să zic nume, să știți, trolli și bloggeri de doi bani, că vă știu pe nume pe câțiva dintre voi. Confirmați din sursă sigură. În fine. Ideea acestui articol este următoarea. Cu toată puterea mediatică uriașă a domnului Plahotniuc, moldovenii îl consideră oricum vinovat pentru starea proastă a Moldovioarei. Nu l-au ajutat nici bloggerii, nici jurnaliștii plătiți regește, nici politicienii cumpărați, nici televiziunile. De ce? Este simplu, nu poți să faci imagine, PR unui produs fără conținut. Românii spun pe șleau: din rahat nu faci bici…

Vitalie Cojocari

CITIȚI ȘI...