Oficial rus: NATO visează la un maidan rusesc

by Genko Genko

NATO visează la un „maidan rusesc”, a afirmat joi emisarul Rusiei la Alianţa Nord-Atlantică, Aleksandr Gruşko, comentând conferinţa interparlamentară UE pe probleme de politică externă şi securitate, desfăşurată joi la Riga, capitala Letoniei.

Într-o alocuţiune rostită joi în cadrul Conferinţei interparlamentare privind politica externă şi de securitate comună, ce s-a desfăşurat în capitala Letoniei, secretarul adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a declarat că scopul autorităţilor ruse „este, se pare, de a face din Ucraina un stat nevalid şi de a reduce la tăcere sau de a discredita vocile alternative din Rusia pentru a preveni un ‘Maidan rusesc’”.

„Declaraţia de la Riga arată o preocupare pentru democraţia şi politica internă din Rusia. Cel puţin acum ştim că NATO are un vis, şi anume un maidan rusesc”, a comentat Aleksandr Gruşko pe contul său de Twitter.

„NATO are o istorie lungă de operaţiuni hibride. Orice stat sau organizaţie poate învăţa de la Alianţă. Am văzut aceste semne arhicunoscute de intimidare militară, intervenţie sub acoperire, furnizare de sisteme de apărare şi arme, şantaj economic, duplicitate diplomatică, manipulare media şi dezinformare publică în fosta Iugolsavie în 1999 şi în Libia în 2011″, a continuat Gruşko.

„Declaraţiile de la Riga nu sunt decât un alt set de argumente chemate să justifice atitudinea de confruntare a Alianţei Nord-Atlantice faţă de Rusia”, a mai spus Gruşko.

„Comunitatea euro-atlantică se confruntă cu noi ameninţări şi provocări, atât la frontiera estică, dar şi spre sud. În partea de est, vedem o Rusie furioasă şi revizionistă care încalcă reglementări internaţionale şi care este pregătită să redeseneze frontierele prin forţă. Rusia continuă să destabilizeze Ucraina; este vorba de o evoluţie apărută de mulţi ani”, manifestată în Republica Moldova şi Georgia, a anunţat, la Riga, adjunctul secretarului general al NATO.

CITIȚI ȘI...