Obama și Putin s-ar putea întâlni la sfârșitul lunii septembrie

by Genko Genko

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi american Barack Obama s-ar putea întâlni la sfârşitul lunii septembrie pe marginea Adunării Generale a ONU la New York, au declarat marţi serviciile lor, în timp ce au subliniat că nicio decizie nu a fost luată, relatează AFP.

„Preşedintele Putin este întotdeauna deschis unui dialog, în special cu colegul său, preşedintele Obama’, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. ‘Există o dorinţă (de dialog) din partea Rusiei şi această dorinţă va rămâne”, a adăugat el.

„Există posibilitatea ca cei doi lideri să se întâlnească fiind probabil în acelaşi loc şi în acelaşi timp”, a declarat la rândul său Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al lui Obama, precizând că programul preşedintelui SUA nu a fost încă stabilit şi că el are deja „multe alte angajamente la New York”.

Ultima întâlnire între cei doi preşedinţi a fost în noiembrie 2014 la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) la Beijing. Cu toate acestea, ei au purtat mai multe discuţii telefonice în ultimele luni, scrie Agerpres.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat din cauza crizei ucrainene. Siria este o altă sursă de tensiune crescândă între cele două ţări în momentul când Moscova îşi întăreşte acolo prezenţa militară, aminteşte France Presse.

Putin urmează să se ducă pe 28 septembrie la New York pentru a se exprima la tribuna Adunării Generale a ONU alături de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume.

CITIȚI ȘI...