O nouă lovitură pentru Rusia; China a găsit un nou partener

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Speranţele companiilor petroliere din Rusia de a creşte producţia în virtutea deschiderii pe care o au pe piaţa chineză se diminuează treptat. Bătălia declanşată pentru acapararea pieţei din China are urmări dure pentru planurile Moscovei.

Un alt stat exportator de petrol a reuşit să ia faţa Rusiei pe piaţa care consumă un sfert din producţia globală de petrol, a anunţat Bloomberg.

Piaţa supra-aglomerată

Irakul a reuşit să depăşească Rusia în exporturile de petrol pe piaţă chineză. O situaţie similară se întâlneşte şi în lupta surdă dusă între Oman şi Iran, în vreme ce Arabia Saudită conduce în topul exporturilor de petrol către China, în ciuda cererii scăzute din ultima perioada.

Datele furnizate de Administraţia Generală a Vămilor de la Beijing arată că până şi Angola a crescut livrările pe piaţa de energie din China, ţara africană situându-se pe locul secund în topul exportatorilor de petrol pe această piaţă.

Pentru reprezentanţii industriei petrolului, China rămâne bastionul de care aceştia se agaţă pe fondul prăbuşirii dramatice a preţului „aurului negru”.

Strategia Beijingului de a constitui rezerve strategice de petrol ţine în continuare piaţa în viaţă.

Este cam singura rază de speranţă în sector în contextul în care dezvoltarea tehnologiilor de foraj în zăcămintele de şist a redus cererea de petrol de import pe piaţa americană.

În aceste condiţii, China, despre care experţii Agenţiei Internaţionale de Energie (IEA), susţin că va conta în proporţie de 25% în consumul global de petrol de anul viitor, rămâne un teren disputat între exportatori.

„Irakul a recurs deja la o creştere a producţiei de petrol pentru a fi sigur că rămâne în lupta alături de rivalii din Orientul Mijlociu.

Cum importurile pe piaţa din Statele Unite sunt în scădere, toată lumea se va concentra pe Asia, iar China este cel mai mare consumator din regiune”, explică Gao Jian, analist al firmei de consultanţă SCI Internaţional Shanghai.

Cursă nebună

Producţia zilnică de petrol a Irakului a crescut la 4,18 milioane de barili în luna iulie, arată experţii IEA în raportul întocmit pe luna august. Luna trecută, irakienii au exportat în China 3,38 milioane tone de petrol, cu 25% mai mult decât în august 2014.

În iulie, Irakul abia atingea un nivel de 2,65 milioane tone în exportul pe piaţa chineză, contând doar ca al cincilea mare furnizor al statului asiatic.

De partea celaltă, Rusia a început să piardă teren în vânzarea petrolului în China.

În luna mai, pentru o scurtă perioadă, Moscova s-a împăunat cu titlul de principal furnizor de petrol al Chinei profitând de existenţa oleoductului Siberia de Est-Oceanul Pacific.

În august însă, Rusia nu a vândut mai mult de 3,31 milioane tone de petrol în China, în scădere faţă de volumul de 3,77 milioane tone exportat cu o lună în urmă pe aceeaşi piaţă.

Câmp de luptă

China rămâne principalul consumator de energie din Asia, regiunea fiind cotată de experţii IEA drept responsabilă pentru consumul a 23,5 milioane de barili în fiecare zi.

Conform raportului IEA, consumul de petrol din China pe anul în curs se ridică la 11 milioane de barili zilnic.

Nu este de mirare că piaţa din China seamănă cu un adevărat câmp de luptă între ţările exportatoare de petrol. Arabia Saudită a crescut volumul producţiei şi a scăzut preţul în încercarea de a-şi păstra poziţia de lider.

În acelaşi timp, Iranul dă semne că vrea să revină la poziţia deţinută înainte de aplicarea sancţiunilor pentru lansarea programului său nuclear crescând cu 61% exporturile de petrol în China faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Angola joacă un rol important ca furnizor de petrol pe piaţa chineză, poziţia a doua deţinută de statul african justificându-se prin calitatea petrolului extras în această ţară, cu o cantitate redusă de sulf.

Astfel, petrolul din Angola este folosit în rafinăriile din China ca amestec pentru cantităţile recepţionate de la furnizorii din Orientul Mijlociu, după cum explică Tushar Tarun Bansal, un analist de piaţă din Sigapore.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...