O nouă acțiune populistă a Kremlinului: Milioane de ruși îndatorați se pot declara în faliment

by Genko Genko

Milioane de ruşi îndatoraţi au dreptul, începând de joi, să se declare în faliment, o premieră pentru Rusia, autorităţile încercând să reducă povara financiară suportată de populaţie, în contexul recesiunii profunde cu care se confruntă ţara, relatează CNBC.

La 1 octombrie a intrat în vigoare o nouă lege care permite cetăţenilor cu datorii totale de peste 500.000 de ruble (7.600 dolari) şi întârzieri de plată de peste trei luni să facă cerere de intrare în faliment. În plus, pot fi impuse penalizări datornicilor care nu se declară în faliment dacă nu îşi pot plăti datoriile, scrie Ziarul Financiar.

Până acum, numai entităţi locale precum companiile puteau să ceară falimentul, iar noua lege are rolul să creeze un cadru de reglementări prin care persoanele fizice să îşi poată restructura împrumuturile. Persoanele care datorează sub 500.000 de ruble pot cere la rândul lor protecţia legii falimentului, dacă pot dovedi că nu pot plăti ratele.

Legea se aplică tuturor tipurilor de împrumuturi, de la cele de consum şi pentru automobile până la creditele ipotecare şi cele în valută. Potrivit viceguvernatorului băncii centrale a Rusiei, Vasili Pozdişev, legea dă mai multe drepturi celor îndatoraţi. El a estimat că 500.000 de oameni ar putea folosi legea imediat, în timp ce alte estimări sunt chiar mai ridicate.

Unii jurnaliști de opoziție susțin că este o nouă acțiune populistă a Kremlinului, care va atrage pe termen lung și mai multe probleme economice.

CITIȚI ȘI...