O echipă a FMI se află la Chișinău pentru „consultări periodice”

by Genko Genko

O echipă de experţi a Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Ivanna Vladkova-Hollar a sosit astăzi într-o vizită de lucru la Chișinău, urmând să se afle în capitala Republicii Moldova până la 6 octombrie.

Potrivit unui comunicat de presă al FMI, delegația nu este mandatată pentru a purta negocieri privind un acord, ci doar pentru consultări care ar putea sta la baza unor ulterioare discuții în acest sens.

„O echipă de experţi a Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de dna Ivanna Vladkova-Hollar se va afla în vizită de lucru la Chișinău în perioada 22 septembrie – 6 octombrie 2015, în contextul pregătirilor pentru consultările periodice pentru anul 2015, în baza Articolului IV al Statutului FMI[1], precum și pentru a iniția discuțiile cu privire la politicile care ar putea sta la baza unui program susținut de FMI”, se arată în comunicatul instituției.

FMI se angajează anual (de regulă) în discuții bilaterale cu statele-membre, în conformitate cu prevederile articolului IV al Statutului organizației. O misiune a FMI vizitează statul-membru, colectează informații de ordin economic și financiar și discută cu autoritățile politicile și evoluțiile economice din țară. În urma vizitei, misiunea elaborează un raport care stă la baza discuțiilor din cadrul Consiliului de Directori Executivi.

Unii experți economici consideră însă că prin demisia guvernatorului BNM, Dorin Drăguțan, chiar în ajunul vizitei delegației FMI, precum și prin împrumutul în valoare de 150 de milioane de euro pe care țara noastră urmează să-l primească din partea României, se crează impedimente în vederea ajungerii la un acord cu Fondul.

CITIȚI ȘI...