O altfel de imigraţie: Refugiatul care a cumpărat o călătorie de 5 stele către Europa

by Genko Genko

Presa din întreaga lume este plină de poveştile imigranţilor din Siria şi alte ţări din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, pradă uşoară a traficanţilor şi deseori victime ale tragediilor pe Mediterana. Mai puţin cunoscute sunt experienţele „de cinci stele” ale imigranţilor din acelaşi colţ de lume care au posibilitatea şi aleg să plătească un preţ ridicat pentru a evita riscurile şi pericolele înfruntate de majoritatea refugiaţilor.

Reuters dedică un amplu material lui Tareq, un sirian de 26 de ani, care îşi începe o viaţă nouă în Suedia, după o călătorie de trei săptămâni din Dubai, în relativ confort.

Majoritatea imigranţilor plătesc cam 700 de euro traficanţilor pentru a traversa marea până în Europa, ceea ce le obţine un loc pe o barcă supra-aglomerată şi nesigură. Anul trecut însă, Tareq a cumpărat un „pachet” de lux, de 3.000 de euro, şi a reuşit să ajungă în Suedia după ce familia sa din Damasc i-a mai trimis alte câteva mii pentru documente false şi alte cheltuieli.

Suedia acordă reşedinţă automat refugiaţilor sirieni, aşa că Tareq a ştiut de la început că vrea să ajungă aici. Chiar dacă e din Damasc, unde războiul civil sirian nu s-a manifestat atât de violent, Tareq nu reuşea să îşi găsească o slujba în ţara să. El a plecat în Emiratele Arabe Unite în 2012, în speranţa că poate să muncească la firma unor rude.

Era unul din miile de sirieni şi palestinieni cu acte de identitate siriene care s-au alăturat rudelor şi prietenilor aflaţi deja în Emiratele Arabe Unite. Însă firma respectivă a dat faliment şi Tareq, absolvent de management, a început să-şi caute de lucru, fără succes, în Liban şi Algeria. Aşa că până la urmă s-a gândit la Europa.

Într-o zi a anului trecut, şi-a împachetat o pereche de jeanşi, mobilul şi laptopul, şi s-a alăturat mulţilor compatrioţi care iau calea UE în căutarea unei vieţi mai bune. Puţini dintre aceştia îşi permit însă să călătorească precum Tareq. După ce nu a reuşit să-l convingă să rămână, familia a hotărât ca măcar călătoria să îi fie comodă, aşa că i-a plătit absolut toate cheltuielile necesare pentru a ajunge în siguranţă şi confort în Suedia.

„Am făcut nişte verificări şi am descoperit că dacă plăteşti mai mult poţi călători la cinci stele. Am vrut să ne asigurăm că nu-şi udă nici macat degetul mare de la picior”, a mărturisit mama tânărului, Rema.

Călătoria lui Tareq a început cu un zbor dinspre Dubai spre Turcia, unde sirienii pot intra fără prea multe probleme. În Istanbul, alţi sirieni l-au pus în legătură cu traficanţii. După o săptămână într-un hotel, Tareq a zburat până în Izmir, de unde s-a urcat într-un vas mic dar confortabil, care l-a dus rapid în insula elenă Rodos.

Principala grijă a lui Tareq a fost să nu fie oprit de paza de coastă greacă, însă nu s-a întâmplat aşa şi în câteva ore se afla deja pe malul Rodosului. La instrucţiunile traficanţilor, a luat un taxi până la cea mai apropiată staţie de poliţie, unde s-a înregistrat ca refugiat. A fost reţinut două nopţi, după care a fost eliberat, cu condiţia să nu părăsească insula, scrie sursa citată.

Tareq s-a întâlnit însă cu alţi traficanţi care l-au dus la Atena şi, pentru încă 4.000 de euro viraţi de familia sa, a cumpărat un paşaport francez fals şi un card de identitate slovac, cu ajutorul cărora s-a urcat într-un zbor spre Franţa.

Din Franţa, Tareq s-a deplasat nestingherit în Suedia, graţie lipsei de controale în interiorul zonei Schengen. Suedia are o lungă tradiţie de primire a refugiaţilor, birocraţia e redusă şi nou-veniţii sunt testaţi medical înainte de a fi găzduiţi în locuinţe temporare. După o noapte liniştită în noua sa locuinţă din localitatea Boliden, Tareq a depus cerere pentru reşedinţă permanentă.

CITIȚI ȘI...