New York Times: „Un partid de centru-stânga e pe cale să recâștige puterea în România”

by Genko Genko

Publicația americană New York Times dedică un amplu articol în pagina electronică rezultatelor estimate ale alegerilor parlamentare din România. „Alegătorii par să fi readus la putere Partidul Social Democrat, formațiune de centru-stânga, în cadrul alegerilor parlamentare de duminică, la un an de la amplele proteste din București care au dus la demisia precedentului Guvern format de acest partid”, se arată în articolul semnat de jurnalistul Kit Gillet.

Autorul textului arată că, cel mai probabil, PSD va forma o alianță cu ALDE după o campanie electorală în care social-democrații au promis creșterea salariilor și a pensiilor, investiții în infrastructură și în sănătate, precum și reducerea impozitelor.

„România este țara cu cea mai rapidă creștere economică din Uniunea Europeană, dar salariile rămân mici, iar asta îi determină pe mulți români să plece la muncă peste hotare”, potrivit New York Times. În articol se face referire și la rata de participare de 40% la scrutinul de duminică.

„Anii de scandaluri politice și de condamnări în cazuri de corupție la nivel înalt i-au deziluzionat pe alegători. Chiar dacă rezultatul este net favorabil PSD, aspectele legate de corupție ridică acum semne de întrebare cu privire la cine va fi prim-ministru în noul guvern”, se arată în articol.

„Fostul premier PSD Victor Ponta este anchetat, fiind suspectat de spălare de bani, fals și complicitate la evaziune fiscală. Liviu Dragnea, liderul partidului, a fost condamnat în aprilie 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală și exclusese posibilitatea de a fi propus premier. La fel făcuse și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a fost prim-ministru între 2004 și 2008 și a fost acuzat în iulie de mărturie mincinoasă, acuzație pe care o neagă. Președintele țării, Klaus Iohannis, insistă ca viitorul premier să nu fi fost condamnat și să nu fie ținta unei anchete în derulare”, notează publicația americană.

În analiză se mai arată că rezultatul acestor alegeri nu este unul neașteptat, o surpriză fiind, poate, faptul că PNL nu a avut parte de suficientă susținere pentru a construi o majoritate alături de USR, formațiune care „a avut, în campanie, o platformă în care se pledează pentru mai multă transparență la guvernare”.

În articol se punctează și faptul că „spre deosebire de alegerile care au avut loc anul acesta în alte țări din Europa, poziția României în cadrul Uniunii Europene nu a fost o temă des adusă în discuție în campania electorală”.

CITIȚI ȘI...