NATO confirmă: Rusia a retras majoritatea militarilor de la frontiera cu Ucraina

by Genko Genko

Rusia și-a retras cea mai mare parte a soldaților săi de la granița cu Ucraina. Numărul acestora este de aproximativ 40.000 de militari, iar cei rămași se pregătesc să părăsească teritoriul ucrainean, anunță Agenția France Press, citând un oficial militar al NATO.

Oficialul, care a cerut să nu-i fie divulgat numele, a declarat că „câteva mii de soldați rămân în zonă, dar majoritatea unităților par că se pregătesc de retragere”.

Șeful NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat săptămâna trecută că aproximativ două treimi din forța rusă, estimată de către NATO, la aproximativ 40.000 de militari, s-a retras de la granița Ucrainei. Tot el a îndemnat Moscova să ducă la bun sfârşit „retragerea totală” a trupelor, care ar reprezenbta „o primă etapă foarte importantă” în vederea unei „dezescaladări”.

Miniştrii reuniţi până miercuri la Bruxelles, inclusiv secretarul american Chuck Hagel, urmează să „analizeze măsuri comune de asigurare în vederea consolidării” apărării aliaţilor din est, ca ţările baltice şi Polonia. Ei vor discuta, de asemenea, despre relaţiile cu Moscova, cu care NATO şi-a suspendat cooperarea practică de la anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

CITIȚI ȘI...