Moody’s a retrogradat ratingul Franţei, din cauza perspectivelor slabe ale economiei

by Genko Genko

Agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat cu o treaptă ratingul pentru credite pe termen lung acordat Franţei, la „Aa2″, avertizând că economia ţării va înregistra creştere lentă tot restul deceniului, în timp ce îndatorarea va rămâne ridicată, potrivit CNBC.

Calificativul „Aa2″ este al treilea cel mai ridicat posibil pe care îl poate atribui Moody’s. Anterior, datoria statului francez era evaluată cu ratingul „Aa2″, inferior doar calificativului maxim „Aaa”.

Perspectivele economiei franceze sunt reduse, iar situaţia nu se va schimbă, probabil, curând, potrivit analiştilor agenţiei de rating.

Totodată, îndatorarea Franţei nu va scădea, probabil, în următorii ani, din cauza creşterii economice lente şi a constrângerilor politice şi instituţionale.

În pofida revizuirii în scădere a calificativului, bonitatea Franţei rămâne „extrem de ridicată”, susţinută de economia puternică, bogată şi bine diversificată, de veniturile ridicate ale populaţiei, de aşteptările privind evoluţia demografică, de baza solidă de investitori şi de costurile reduse de finanţare.

Perspectiva ratingului Franţei, care anterior retrogradării era „negativă”, este acum „stabilă”.

CITIȚI ȘI...