Moldtelecom a pierdut peste 12 mii de abonaţi, în prima jumătate a anului

by Genko Genko

Tot mai multe persoane renunță la telefonia fixă. În prima jumătate a anului s-a redus atât numărului de abonați la serviciile de telefonie fixă, cât și traficul de voce realizat de aceștia, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Numărul de abonați a scăzut, față de finele anului 2014, cu circa 9,5 mii şi a alcătuit 1 milion 208 mii de abonați, iar volumul total al traficului de voce s-a micșorat cu 21,4% şi a însumat peste 1 miliard 76 de milioane de minute.

„Micşorarea volumului total al traficului de voce în reţelele de telefonie fixă a fost cauzată de diminuarea tuturor tipurilor de trafic”, spun reprezentanții ANRCETI.

Traficul iniţiat peste hotarele ţării şi terminat în reţelele fixe din Republica Moldova a scăzut cu 14% (până la 67,4 milioane de minute), traficul către reţelele internaţionale – cu 26,9% (până la 14,8 milioane de minute), în timp ce traficul către reţelele mobile – cu 9,1% (până la 43,9 milioane de minute).

Ca urmare a acestei evoluţii, traficul mediu lunar de voce per abonat s-a micșorat cu 12,3% şi a fost de circa patru ore.

Moldtelecom a pierdut peste 12 mii de abonaţi

Diminuarea numărului total de abonaţi a fost cauzată de scăderea bazei de abonaţi a SA „Moldtelecom” cu mai bine de 12,5 mii de abonați. În acelaşi timp, baza celor 22 de furnizori alternativi de telefonie fixă a crescut cu peste 3 mii şi a însumat circa 123 mii de abonaţi.

Specialiștii ANRCETI explică diminuarea traficului de voce şi a numărului de abonaţi în sectorul de telefonie fixă prin migrarea acestora la serviciile voce oferite prin intermediul rețelei Internet şi la serviciile de telefonie mobilă care sunt mai comode şi mai avantajoase pentru utilizatori.

CITIȚI ȘI...