Miniştrii de Externe din Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina se întâlnesc astăzi la Berlin

by Genko Genko

Miniştrii de Externe german, francez, rus şi ucrainean se vor întâlni astăzi, la Berlin, pentru a discuta despre criza din Ucraina, a anunţat marţi o sursă din cadrul diplomaţiei franceze.

Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius, Serghei Lavrov şi Pavlo Klimkin se vor reuni miercuri după-amiaza în capitala Germaniei, pentru a discuta despre criză, în contextul în care Kievul a reluat operaţiunile militare împotriva separatiştilor, în estul Ucrainei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, Lavrov a „susţinut propunerea lui Steinmeier de a organiza la Berlin, pe 2 iulie, o întâlnire între şefii diplomaţiilor din Rusia, Germania, Franţa şi Ucraina”.

Cei patru oficiali vor ţine o conferinţă de presă la ora 17.00 GMT (20.00, ora României), înaintea unui dineu neoficial, potrivit unei surse diplomatice.

Operaţiunea „antiteroristă” contra rebelilor proruşi din estul Ucrainei a fost reluată marţi dimineaţa, după ce preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a refuzat să prelungească armistiţiul de încetare a focului.

Moscova şi-a exprimat, marţi, „regretele profunde” faţă de decizia Kievului de a nu prelungi armistiţiul cu separatiştii proruşi şi a cerut partenerilor occidentali „să nu mai folosească Ucraina ca monedă de schimb în jocurile geopolitice”, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe.

Preşedintele rus, Vladimir Putin a declarat marţi că Poroşenko va purta „întreaga responsabilitate” pentru războiul din estul Ucrainei.

CITIȚI ȘI...