Merkel și Tsipras s-au întâlnit la Berlin: Să scăpăm de stereotipuri

by Genko Genko

Deși are cea mai mare economie din Uniunea Europeană, Germania își privește toți partenerii din Europa ca fiind egalii ei, inclusiv pe Grecia, a declarat luni cancelarul Angela Merkel după întrevederea avută la Berlin cu premierul grec Alexis Tsipras, amândoi acceptând ideea că trebuie evitate stereotipurile în Europa.

„Deşi avem o populaţie a Germaniei de 80 de milioane de locuitori şi suntem cea mai mare economie din Uniunea Europeană, Europa actuală este construită pe principiul că fiecare ţară este importantă, indiferent câţi cetăţeni are”, a declarat Angela Merkel după întrevederea pe care a avut-o la Berlin cu Alexis Tsipras, premierul de extremă-stânga al Greciei.

Premierul grec a cerut deopotrivă germanilor și grecilor să nu se mai privească reciproc pe baza unor stereotipuri. El a condamnat portretizare nazistă făcută Angelei Merkel în Grecia, calificând-o drept „injustă”, și a subliniat că „Germania democratică de astăzi nu are nimic de-a face cu cel de-al Treilea Reich”. „Grecii nu sunt leneși și germanii nu sunt responsabili pentru tot ce e rău în Grecia. Trebuie să muncim din greu pentru a depăși aceste stereotipuri”, a insistat Tsipras.

Trebuie să evităm „toate felurile de stereotipuri”, l-a aprobat cancelarul german, în contextul în care relațiile dintre cele două țări au cunoscut un important regres după ce stânga radicală condusă de Alexis Tsipras a preluat conducerea guvernului grec și au apărut imediat divergențe între blocul comunitar și executivul de la Atena cu privire la reformele pe care acesta din urmă trebuie să le implementeze în schimbul ajutorului financiar internațional.

În prima vizită în Germania efectuată de când a devenit premier în ianuarie, Tsipras a adoptat un ton conciliant, deşi a evitat să promită reforme concrete.

„Nu am venit aici pentru a cere ajutor financiar. Am venit pentru un schimb de gânduri şi păreri, pentru a afla ce avem în comun şi care sunt disensiunile. Discuţiile au fost pozitive, doamna Merkel ştie să asculte şi vrea să fie constructivă în schimburile de păreri”, a explicat premierul grec.

Merkel a subliniat că reprezintă doar una dintre ţările din zona euro responsabile de hotărârile privind stadiul reformelor din Grecia. „Astăzi doar am discutat, într-un spirit de încredere”, a subliniat cancelarul german, precizând că nu s-a luat nicio decizie.

CITIȚI ȘI...