Marea Britanie îl acuză pe Putin că sabotează Europa; 3 mii de militari SUA în țările baltice

by Genko Genko

Ministrul britanic de externe îl acuză pe președintele rus, Vladimir Putin, că „sabotează” securitatea națiunilor din Europa de Est, potrivit unui discurs pe care urmează să îl țină marți și din care au fost publicate fragmente, citat de AFP.

„În prezent, ne confruntăm cu un lider rus înclinat nu să adere la sistemul internațional bazat pe reguli, care menține pacea între națiuni, ci să îl saboteze”, va declara șeful diplomației britanice în discursul său în fața Royal United Services Institute (RUSI), un think-tank britanic pe probleme de apărare și securitate.

„Acțiunile președintelui Putin — anexarea ilegală a Crimeei și actuala utilizare a trupelor ruse pentru a destabiliza estul Ucrainei — sabotează fundamental securitatea națiunilor suverane din estul Europei”, afirmă Philip Hammond în acest discurs.

Discursul virulent al șefului diplomației britanice contra Rusiei intervine într-un moment în care NATO pregătește importante manevre în Letonia, Lituania și în Estonia.

Astfel, Pentagonul a anunțat luni că SUA au început să desfășoare 3.000 de militari pentru trei luni de manevre în țările baltice.

Aceste exerciții se înscriu în cadrul operațiunii ‘Atlantic Resolve’, lansată de Statele Unite în cadrul NATO pentru a liniști țările membre și aliații NATO în privința amenințării reprezentate de Rusia.

CITIȚI ȘI...