La Liga și-a depășit recordul istoric de cheltuieli pentru transferuri: 558,3 milioane €

by Genko Genko

Cheltuielile cu transferurile în La Liga în această vară au crescut, pentru al treilea an la rând, Primera Division doborându-și propriul record, din vara lui 2007. În acest an, echipele spaniole din prima ligă au realizat transferuri de 558,3 milioane de euro, față de 541 de milioane, cât era recordul precedent.

Comparativ cu anul trecut, cluburile din La Liga au plătit cu 86,6 milioane de euro mai mult.

Dacă au cumpărat de 558,3 milioane de euro, spaniolii au și vândut. 401,2 milioane de euro e suma totală a vânzărilor de jucători din Primera Division.

Spre deosebire de alți ani și în ciuda așteptărilor, cluburile care au cheltuit cei mai mulți bani în Spania nu au fost „granzii” Real Madrid și Barcelona, ci Atletico Madrid și Valencia. Madrilenii au plătit 126 milioane de euro pe transferurile făcute în această vară, obținând 120,5 milioane de euro din vânzări de jucători. Valencia a achitat 137 de milioane de euro, deși 90 de milioane dintre acestea reprezintă executarea opțiunilor de cumpărare ale jucătorilor împrumutați.

Real Madrid a plătit 88,9 milioane de euro pe transferuri, cu Danilo (31,5 milioane) și Kovacic (35 de milioane) cele mai scumpe achiziții. Barcelona, încă sub sancțiunea FIFA care i-a interzis transferurile, a făcut două achiziții pentru la iarnă. Una dintre acestea, a lui Arda Turan (41 milioane), este însă cea mai scumpă a verii în Spania.

Villarreal a cheltuit 46,2 milioane de euro pentru 11 transferuri, Sevilla a cheltuit doar 29 de milioane de euro, mai puțin decât a încasat numai pe Bacca (30 de milioane), în timp ce Real Sociedad a cheltuit doar puțin peste 30 de milioane de euro.

La polul opus, Getafe și Sporting Gijon sunt echipele care nu au plătit niciun euro pe transferuri în această vară. Anul trecut, balanța veniturilor și cheltuielor în Spania a fost pe plus: 50,5 milioane de euro. Anul acesta, însă, La Liga are un deficit de 157,1 milioane de euro.

CITIȚI ȘI...