Ipotezele analizate de anchetatorii ruşi în cazul asasinării lui Boris Nemţov

by Genko Genko

Asasinarea liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Moscova a fost plănuită atent, au declarat anchetatorii, care analizează o serie de ipoteze de la o provocare politică până la răzbunarea islamiştilor radicali, relatează Russia Today.

„Nu există nicio îndoială că această crimă a fost atent planificată. Locul şi momentul în care a avut loc arată acest lucru. Ancheta a descoperit că Boris Nemţov mergea împreună cu o prietenă la apartamentul său, situat în apropierea locului crimei. Organizatorii şi executanţii par să fi ştiut traseul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comitetului de Anchetă, Vladimir Markin.

El a precizat că au fost mobilizaţi cei mai buni detectivi şi experţi criminalişti pentru elucidarea acestui caz, considerat o prioritate pentru autorităţi.

Rezultatele preliminare arată că politicianul a fost ucis cu un pistol Makarov. Experţii au găsit cartuşe de 9 milimetri la locul crimei, acestea aparţinând unor producători diferiţi, a adăugat el.

În acest moment, ancheta se concentrează pe interogarea martorilor oculari şi studierea datelor privind convorbirile pe telefonul mobil în zona învecinată crimei, care ar putea oferi informaţii despre comunicaţiile dintre criminali. Înregistrările camerelor de supraveghere sunt, de asemenea, analizate.

Anchetatorii au în vedere cinci posibile motive ale acestui asasinat, a declarat Markin.

„Crima ar putea fi o provocare pentru destabilizarea situaţiei politice în ţară. Nemţov ar fi putut fi ales ca un fel de «sacrificiu sfânt» de către cei care nu ezită să folosească orice metode pentru a-şi atinge scopurile politice”, a declarat el.

„Este un caz prioritar şi este important ca ancheta să ofere rezultate cât mai repede posibil. Nu le împiedicaţi activitatea, fiţi răbdători şi aşteptaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Dmitri Peskov, pentru postul de televiziune Dojd.

Autorităţile ruse vor face tot posibilul pentru a elucida circumstanţele în care a fost ucis Boris Nemţov şi se vor asigura că autorii vor fi pedepsiţi, a declarat, la rândul său, preşedintele Consiliului Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus), Valentina Matvienko.

CITIȚI ȘI...