Intrăm în zona de turbulențe valutare; Cât va costa dolarul și euro în 2016

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În primele luni ale anului 2016 dolarul american ar putea ajunge să coste 28 de lei, în timp ce un euro ar putea costa 29 de lei, spune analistul economic şi directorul Alpha Invest, Sveatoslav Mihalache.

Într-o analiză economică, acesta comentează spusele premierului Valeriu Streleț, cum că dolarul american ar putea ajunge să coste 40 de lei, momentan cursul fiind de 18 lei. „Cuplați centurile de siguranță. Intrăm în zona de turbulențe”, spune expertul.

„Zilele acestea am fost de-a dreptul „bombardat” de jurnaliști, colegi și prieteni cu solicitări să comentez declarațiile prim-ministrului, Streleț. Am evitat atunci să mă expun din mai multe cauze. In primul rând, mai analizam încă datele acumulate și le așteptam pe cele din sectorul agricol. În al doilea rând, consider că este, cel puțin, iresponsabil să faci astfel de declarații care pot genera doar haos. Și apoi, este prima dată, în cei aproape 20 de ani de experiență pe piața valutară, când aud din gura unui prim-ministru (care se identifică a fi european) prognoze despre cursul valutar. De altfel, doar conducătorii de la Kremlin își permit un atare comportament”, spune expertul.

Doctorul în economie a analizat factorii experni și interni care vor influența evoluția monedei naționale.

Printre factorii externi acesta a evidențiat deprecierea continuă a rublei rusești, criza economică din Ucraina, conflictul militar dintre Rusia si Ucraina, care are un efect negativ pentru Republica Moldova prin intermediul canalului comercial, embargoul impus de Rusia la exportul de conserve de legume și fructe moldovenești și revenirea lentă a economiei UE.

De partea cealaltă, instabilitatea sectorului financiar al Republicii Moldova și acordarea de credite băncilor aflate sub administrare specială, constituie emisiunea neacoperită a BNM ce conduce la creșterea lichidităților în sistemul bancar și prezintă una din cele mai importante surse de presiune asupra monedei naționale prin majorarea cererii de valută din partea băncilor comerciale și a populației, spune expertul.

Potrivit acestuia, nu este posibil de cuantificat efectele instabilității politice și declarațiile iresponsabile a politicienilor care pot provoca panică.

Nivelurile de rezistență pentru perechea valutară USD/MDL

USD/MDL = 19,75 (piața se află în imediata apropiere de acest nivel, această barieră va fi ușor distrusă);
USD/MDL = 22.25;
USD/MDL = 24,50 ( nivel pivot);
USD/MDL = 28,10 ( riscuri foarte mari să ajungem la acest nivel în primele luni ale anului 2016).

Nivelurile de rezistență pentru perechea valutară EUR/MDL

EUR/MDL = 22.70;
EUR/MDL = 24,45;
EUR/MDL = 26,95 (nivel pivot);
EUR/MDL = 29,50.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...