În Republica Moldova tații ar putea primi concediu plătit la nașterea copilului

by Genko Genko

În Republica Moldova nu există concediu paternal plătit acordat taților la nașterea copilului, deși acest concediu este o practică frecvent întâlnită în Uniunea Europeană.

În prezent, există o inițiativă legislativă aprobată de Guvern a Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, care include propuneri de modificări ale Codului Muncii. Aceasta inițiativă este acum transmisă spre examinare Parlamentului.

În caz de aprobare a versiunii din proiectul actual, în Republica Moldova va apărea în premieră dreptul la concediul paternal plătit de 2 săptămâni, care poate fi luat de tatăl copilului în primele 56 de zile de la nașterea copilului și urmează a fi achitat din fondurile angajatorului.

Această propunere vine să susțină familiile cu copii, în condițiile în care natalitatea în Moldova este de aproximativ 11 nou-născuți la o mie de locuitori (în UE natalitatea variază de la maximum 16.8 în Irlanda până la 8.2 în Germania), precum și să asigure mai mult implicarea ambilor părinților în îngrijirea și educația copiilor.

Experiența europeană de legislație a muncii în acest domeniu este diversă, spre exemplu acest concediu este 5 zile concediu plătit și obligatoriu în Portugalia, 5 zile concediu la dorință în România (la care se adaugă încă 10 la întrunirea unor condiții suplimentare), 14 zile în Polonia și 1 lună concediu la dorință în Lituania, arată un comentariu al organizației Expert-Grup.

În România acesta este achitat din fondurile de salarizare ale angajatorului, iar în Lituania este achitat de angajator, însă compensat din fondurile de asigurări sociale de stat.

Despre recomandări suplimentare pentru Republica Moldova vizavi de subiect citiți AICI.

CITIȚI ȘI...