Guvernul spaniol a respins apelul liderului separatist catalan la mediere

by Genko Genko

Guvernul spaniol a respins un apel din partea liderului catalan, Carles Puigdemont, de a media cererile regiunii în ce priveşte independenţa. Biroul premierului a declarat că Madridul nu va accepta şantajul şi că nu vor avea loc discuţii până când Puigdemont nu va abandona campania ilegală.

Preşedintele catalan Carles Puigdemont a cerut luni o mediere internaţională în conflictul dintre regiunea sa şi Madrid şi a solicitat retragerea forţelor de ordine desfăşurate de către Guvernul central cu scopul de a împiedica referendumul interzis de duminică, pătat de violenţe din partea poliţiei, relatează AFP.

În vederea depăşirii crizei cu Guvernul spaniol, „ne trebuie prezenţa unui terţ, (iar) ea trebuie să fie internaţională ca să fie eficientă”, a declarat Carles Puigdemont într-o conferinţă de presă la Barcelona, exprimându-şi speranţa instaurării unei „atmosfere mai destinse”.

Parlamentul regional al Cataloniei va examina luni o declaraţie de independenţă faţă de Spania, a anunţat miercuri Partidul Candidatura Unităţii Populare (CUP, extremă stânga), relatează The Associated Press. Guvernul intenţionează să prezinte rezultatul referendumului de autodeterminare interzis luni, ceea ce va antrena declararea independenţei, a precizat o membră a Legislativului regional din cadrul CUP, Mireia Boya.

Potrivit rezultatelor provizorii ale referendumului pe care Guvernul spaniol îl consideră ilegal, tabăra „da” a obţinut 90% din voturile exprimate de cei peste 2,2 milioane de catalani, mai puţini de jumătate dintre locuitorii cu drept de vot ai regiunii.

Tabăra „nu” nu a organizat o campanie împotriva consultării, pe care Curtea Constituţională spaniolă a suspendat-o şi care a fost pătată de violenţe ale poliţiei, care a efectuat duminică raiduri cu scopul de a opri scrutinul. Aproape 900 de persoane au fost rănite.

”Pe 9 octombrie va avea loc sesiunea în vederea declarării independenţei Cataloniei”, a declarat Boya. CUP nu are reprezentanţi în Guvernul catalan, alcătuit din principalele două formaţiiuni separatiste.

Liderii separatişti din Catalonia au relansat miza, miercuri, anunţând că vor proclama independenţa în zilele următoare, în pofida avertismentelor fără precedent ale regelui Felipe al VI-lea, care i-a acuzat să şi-au demonstrat „lipsa de loialitate”, relatează AFP.

Pe măsură ce ne apropiem de o posibilă declarare unilaterală a independenţei Cataloniei, guvernul Spaniei rămâne de neînduplecat. Poziţia oficială a Spaniei este aceea că referendumul care a avut loc în Catalonia duminică a fost neconstituţional şi nu are nicio valoare legală.

CITIȚI ȘI...