Franța are un nou prim-ministru

by Genko Genko

După ce fostul premier francez Jean-Marc Ayrault a demisionat din funcție a doua zi după înfrângerea suferită de majoritatea de stânga la cel de-al doilea tur al alegerilor municipale care a avut loc duminică, președintele Francois Hollande a numit un înlocuitor.

Este vorba despre deținătorul portofoliului de ministru de interne, Manuel Valls, în vârstă de 51 de ani.

Valls, imigrant catalan născut la Barcelona la 13 august 1962 dintr-o mamă elveţiană italiană şi un pictor catalan, Manuel Valls a devenit cetăţean francez la vârsta de 20 de ani şi a rămas un suporter fidel al clubului de fotbal Barcelona. El a studiat istoria şi este tatăl a patru copii.

După modelul lui Tony Blair, care a zdruncinat partidul socialist, el s-a afirmat în cadrul aripii „conservatoare” a partidului, sugerând că ar trebui să se renunţe la cuvântul „socialist”. El a criticat şi legea votată de socialişti care limitează munca în Franţa la 35 de ore pe săptămână.

Ales primar al Evry, o periferie multiculturală din Paris, în 2001, şi în Adunarea Naţională după un an, Manuel Valls rămâne un outsider în partidul său, adeseori agresiv şi dificil.

În 2011, el s-a prezentat la alegerile primare ale partidului socialist în calitate de candidat la prezidenţiale. S-a făcut remarcat prin criticile aduse „vechilor reţete” ale stângii dar nu a obţinut decât 6 la sută. Atunci s-a raliat lui François Hollande, căruia i-a devenit director de comunicare în campanie.

Când Hollande a câştigat alegerile în 2012 în faţa lui Nicolas Sarkozy, el l-a recompensat pe Manuel Valls, care a făcut mereu din securitate o miză majoră, numindu-l ministru de Interne, un minister perceput deseori drept o rampă de lansare către Matignon.

Acolo, el continuă politica lui Nicolas Sarkozy demolând numeroase tabere ilegale ocupate de romi. Această acţiune este aprobată de majoritatea francezilor, dar criticată de asociaţiile pentru consolidarea politicii de inserţie a romilor.

În cadrul Guvernului, Manuel Valls s-a opus în numeroase rânduri ministrului Justiţiei, Christiane Taubira, al cărei proiect de reformă penală îl contestă, dar şi colegei sale ecologiste, ministrul pentru Locuinţe Cécile Duflot, care nu îşi ascunde divergenţele de opinie în materie de securitate cu „primul poliţist al Franţei”.

CITIȚI ȘI...