(FOTO) Un nou protest de amploare în PMAN: Oamenii își „cer țara înapoi”

by Genko Genko

O nouă manifestaţie de amploare în Piața Marii Adunări Naționale. Zeci de mii de oameni au ieșit din nou în stradă, după ce guvernanţii le-au ignorat revendicările din 6 septembrie.

Zeci de mii de oameni protestează la această oră în PMAN, manifestanții fiind hotărâți să stea în centrul capitalei până în momentul în care dezideratele lor vor fi îndeplinite.

Protestul se desfășoară la o săptămână după recenta manifestație, care a adunat în jur de o sută de mii de persoane în centrul capitalei, organizată de Platforma Civică Demnitate și Adevăr – DA.

11219307_1194689723890491_1073389635981170012_n

Cetățeni din toate colțurile Moldovei au venit în PMAN și, la acest moment, „cer țara înapoi” de la guvernarea „mafiotă, criminală și coruptă”.

„Sunt câteva sute de oameni care trăiesc în aceste zile o frică extraordinară, pentru că se tem de puterea poporului. În sfârșit au apărut primele disensiuni între criminalii de la conducere, pentru că unii spun „nu” alegerilor anticipate, iar alții „da”. Noi suntem poporul, iar ei sunt trădătorii, care tremură în fața oamenilor”, a declarat Alex Cozer, unul dintre membrii Platformei.

4

Numeroși protestatari au venit cu corturile și sunt hotărâți să rămână în centrul Chișinăului până când solicitările le vor fi îndeplinite, după ce săptămâna aceasta au fost instalate peste 300 de corturi în PMAN, unde a fost creat un adevărat orășel.

„La 6 septembrie am reuşit să organizăm cel mai mare miting de protest după Marea Adunare Naţională din 1991. Pentru prima dată după mulţi ani am anunţat un protest pe o durată nedeterminată. A fost organizat un Oraş al Corturilor, unde este curat, sigur, nu există foame, nimeni nu dă şi nu ia mită”, a declarat Andrei Năstase, membru al Platformei.
a

Printre principalele revendicări ale protestului din 6 septembrie se numără:

– Organizarea alegerilor parlamentare anticipate libere, sub egida instituțiilor internaționale și a unui Guvern al Încrederi Naționale cu o Comisie Electorală Centrală și un Consiliu Coordonator al Audiovizualului scoase din captivitatea oligarhiei criminale, pentru a permite electoratului să decidă dacă mai au dreptul să conducă ţara cei care au contribuit la furtul miliardului, au dosit informaţia respectivă şi au pus achitarea furtului pe umerii cetăţenilor;

– Demisia lui Nicolae Timofti și alegerea noului șef al statului de către întregul popor;

– Depolitizarea organelor de ocrotire a normelor de drept şi a celor de reglementare în conformitate cu Hotărîrea respectivă a Curţii Constituţionale din 2010; elaborarea şi implementarea rapidă a cadrului legal şi normativ pentru numirea conducătorilor instituţiilor respective pe bază de concurs, cu participarea în comisiile de selectare a experţilor naţionali şi internaţionali, aleși cu suportul partenerilor de dezvoltare, care vor testa calităţile profesionale şi integritatea candidaţilor;

– Consolidarea mecanismelor societăţii civile pentru asigurarea controlului civic asupra guvernării, inclusiv prin mitinguri paşnice de protest.

CITIȚI ȘI...