(FOTO şi VIDEO) Rusia a lansat un nou avion invizibil. E mai bun decât cel al americanilor?

by Genko Genko

Cele mai performante avioane de luptă din întreaga lume care s-au construit vreodată, modelele F-35 al Statelor Unite şi Sukhoi T-50 PAK al Rusiei sunt în vârful topului mondial. Avionul rusesc T-50 este oferit aliaţilor Rusiei, ca o alternativă la cel produs de Lockheed Martin, F-35.

Rusia speră să poată vinde aproximativ 1.000 de avioane de luptă Sukhoi T-50 în întreaga lume, potrivit Business Insider.

Totuşi, aceste ţări duc lipsă de piloţi profesionişti pentru astfel de avioane şi nu vor putea forma piloţi aşa de curând. Conform Centrului pentru analize privind comerţul cu arme, graficul de livrare al avioanelor T-50 ar putea începe peste mulţi ani. Spre exemplu, Malaiezia ar putea primi avioanele T-50 abia în anul 2035.

Sukhoi T-50 Pak FA este un prototip al avionului de luptă invizibil al Rusiei din generaţia a cincea de aeronave moderne, despre care mulţi experţi consideră că ar avea anumite performanţe mai bune decât F-35 al Statelor Unite, conform Product Design & Development.

Avioanele militare sunt împărţite în generaţii. În prezent, suntem la a cincea generaţie de avioane de lupta. Avionul T-50 seamănă îndeaproape cu modelul F-22 Raptor al Statelor Unite.

Avionul rusesc T-50 este destinat să înlocuiască pe cele din seria Flanker T-10. Avionul este unul supersonic, invizibil pe radare, are un sistem electronic multifuncţional integrat şi o serie de senzori activi şi pasivi, potrivit Air Power Australia.

Sukhoi T-50 are două caracteristici care nu se regăsesc la F-22. Prima, o agilitate extremă, care rezultă dintr-un design aerodinamic avansat, un raport de performanţă excepţional tracţiune/greutate şi un sistem digital avansat de control al zborului.

A doua, o durată de luptă prelungită, datorită unei capacităţi mai mari de combustibil, de peste 10.000 kg.

Noul T-50 va fi elita, dar şi punctul de sprijin al forţelor aeriene ruse. Specialiştii lucrează încă la o manevrabilitate secretă.
t-50-rusia

Sukhoi T-50 poate atinge viteza maximă de peste 2 Mach (2.100-2.600 de km/h), raza medie de acţiune de 5.500 de kilometri, iar plafonul de zbor de 20.000 de metri. F-35 poate ajunge la o viteză maximă de peste 1,6 Mach (2.000 de km/h), o rază de acţiune de 1.090 de kilometri şi un plafon operaţional de 18.288 de metri.
T 50

Ambele avioane pot zbura spre ţinte terestre, iar T-50 este mai potrivit pentru luptele aeriene.
T-50

Se spune că T-50 ar avea o gamă excelentă de arme, dar F-35 are trei variante de adaptare la specificul misiunilor.
f-35

Rusia speră să acapareze o treime din piaţa avioanelor invizibile din lume, însă F-35 este destinat aliaţilor SUA, fiind deja semnate contracte de livrare a acestuia.
f-35-sua

[youtube link=”http://youtu.be/XqoKMu-RTg0″ width=”590″ height=”315″]

CITIȚI ȘI...