(FOTO) Rușii își transformă mările într-un „Cernobîl subacvatic”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oamenii de știință estimează că dacă în următorii 5 ani nu se va curăța fundul mării de deșeuri radioactive, apele rusești din zona arctică se vor transforma într-un „Cernobîl subacvatic”, scrie ziarul La Repubblica.

„Dacă calculele ecologiștilor din Rusia și Norvegia nu sunt greșite, înseamnă că avem 5, maximum 15 ani, pentru a preveni ca apele arctice să devină un „Cernobîl subacvatic”. Pe fundul Oceanului Arctic se află 17.000 de containere ruginite cu deșeuri radioactive, aflate acolo încă din timpul Uniunii Sovietice. Treptat, aceste containere se transformă într-o sursă de radioactivitate. Apoi, degradarea treptată a 19 submarine rusești și 14 reactoare nucleare aflate pe fundul mării poate elibera cantități uriașe de substanțe radioactive. O catastrofă de proporții nu este foarte departe”, se arată în ziar citat, potrivit paginaderusia.ro.

Conform fizicienilor de la organizația de mediu Bellona Foundation, lumea nu are prea mult timp pentru a veni cu soluții care să elimine riscul: ținând cont de starea obiectelor scufundate, primele incidente ar trebui să fie înregistrate în anii 2020-2030.
1
Aruncarea pe fundul mării a deșeurilor primelor centrale nucleare a fost un obicei urât al tuturor statelor nucleare în anii ’70. Dar nimeni nu a folosit această metodă mai activ ca Uniunea Sovietică. Scufundarea submarinelor nucleare este o practică și a Federației Ruse. Cea mai mare amenințare provine de la submarinul „K-27″, scufundat în septembrie 1983 la o adâncime de 50 de metri. Pe această navă au fost instalate reactoare imperfecte care au început să scape substanțe radioactive chiar din a treia zi de funcționare.

Când, în 2001, s-au scufundat submarinul Kursk, Rusia a cheltuit circa 150 milioane de dolari pentru recuperarea navei. Dar ridicarea „K-27″, ținând cont de starea în care se afla, ar fi o operațiunea prea periculoasă, precizează La Repubblica.
2
Însă cea mai gravă amenințare provine de la submarinul „K-159″, scufundat cu 9 marinari la bord. Pe navă au fost instalate două reactoare cu 800 kg de combustibil. Reprezentanții Bellona susțin că au făcut măsurători în zona scufundării navei rusești și deja se constată niveluri mari de radiație.

Experții susțin că situația actuală transformă încet-încet apele arctice rusești într-un „Cernobîl subacvatic”: scurgerile de combustibil nuclear eliberează în apă cantități înfricoșătoare de substanțe radioactive care sunt preluate de curenții marini și oceanici și duse mult mai departe, în oceanul planetar.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...