(FOTO) Beijingul copiază Dubaiul şi construieşte insule artificiale în Marea Chinei de Sud, pentru a prelua controlul rezervelor de petrol şi gaze

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nisip, ciment, lemn şi oţel. Acestea sunt uneltele cu care autorităţile de la Beijing vor să redeseneze Marea Chinei de Sud.

Navele chinezeşti transportă materiale de construcţii în apele din jurul mult disputatelor Insule Spratly, materiale care vor fi folosite pentru ridicarea altor insule din apă, spun pescarii filipinezi şi oficialităţile din zonă.

Potrivit acestora, China vrea să construiască ceva asemănător cu insulele artificiale din Dubai, scrie Bloomberg.

“Creează insule artificiale care nu au existat niciodată de la facerea lumii, precum cele din Dubai. Construcţiile sunt masive şi se lucrează non-stop. Vor să deţină controlul absolut asupra Mării Chinei de Est”, a declarat Eugenio Bito-onon, liderul unei comunităţi care deţine o bucată din teritoriul insulelor Spratlys, numită Kalayaan, care înseamnă “libertate” în limba filipineză.

Insulele artificiale ar ajuta China să ancoreze şi să dezvolte baze navale pentru a prelua controlul apelor în care se înregistrează cel mai aglomerat trafic maritim din lume.

China, care spune că a desenat harta acelei zone prin trasarea unor culoare navale în anii ’40, a preluat cu succes controlul bancului Scarborough în 2012, de la Filipine, şi pune presiune pe Vietnam să-i permită exploatarea petrolului din apele revendicate de ţara vecină.
1
“Interesul Chinei este să aibă controlul de facto asupra apelor din vecinătatea Pacificului de Vest. Întrebarea este dacă îl va şi obţine. Este posibil ca Beijingul să ia mai multe măsuri coercitive, în condiţiile în care statele din jur opun rezistenţă”, a declarat Richard Javad Heydarian, lector la Universitatea din Manila.

Teritoriile Spratlys sunt formate din peste 100 de insule şi recifuri de corali în sudul Mării Chinei de Sud. Insulele sunt disputate de decenii între ţările din zonă – Taiwan, Brunei, Malaysia, Vietnam, Filipine şi China. În 1988, China a declanşat un atac naval în care au murit 64 de vietnamezi care asigurau paza graniţelor.

Insulele şi recifurile, a căror suprafaţă însumată este de aproximativ 5 kilometri pătraţi, dar care sunt împrăştiate pe o suprafaţă egală cu cea a Irakului, sunt amplasate într-o zonă bogată în ton, macrou, caracatiţe şi broaşte ţestoase, ceea ce îi oferă o valoare comercială incontestabilă.

Pe lângă peste, în adâncurile pământului se ascund importante depozite de petrol şi gaze naturale. Administraţia americană pentru energie estima, în 2013, că zona ar putea adăposti în jur de 11 miliarde de barili de petrol şi peste 5 trilioane de metri cubi de gaze.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...