Expert anti-corupție: Soluții miraculoase pentru a combate corupția nu există

by Genko Genko

Soluții miraculoase pentru a combate corupția nu există. Există doar cărări bătute, care înseamnă independența organelor de aplicare a legii, independența procuraturii și independența sistemului judiciar, spune expertul anti-corupție de la București, Laura Ștefan.

În cadrul unei sesiuni privind rolul societății civile în prevenirea și combaterea corupției, organizată de Institutul de Reforme și Politici Europene, expertul anti-corupție de la București a spus că doar independența organelor de aplicare a legii independența procuraturii și independența sistemului judiciar pot asigura lupta eficientă împotriva coruției. „Suntem cu toții în căutarea unor soluții miraculoase, iar ele nu există”, a spus Ștefan.

În cadrul sesiunii s-a vorbit despre transparența în decizii, mobilizarea societății civile, cadrul instituțional în domeniul achizițiilor publice din România, dar și responsabilitatea instituțională, principiul proporționalității.

Tot despre independența procurorilor a vorbit și șeful Secției Politice și Economice, Delegația UE în Republica Moldova, Wicher Slagter, care a avertizat despre faptul că este inacceptabilă situația din sistemul bancar din Republica Moldova, iar Uniunea Europeană dorește să vadă pași bine determinați în lupta împotriva corupției.

Totodată, ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Ulrike Knotz, a menționat că Republica Moldova trece prin momente foarte dificile și se confruntă cu adevărate provocări politice. Guvernul German susține acțiunile Moldovei pentru lupta împotriva corupției, iar experiența României în eradicarea corupției poate fi un punct de referință pentru Republica Moldova.

CITIȚI ȘI...