Experiment inedit: Cum se maturează whiskey-ul în spaţiul cosmic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Una dintre cele mai populare băuturi alcoolice, whisky-ul scoţian, are un gust cu totul diferit dacă este ţinut la maturizare în condiţii de microgravitaţie, pe Staţia Spaţială Internaţională, faţă de condiţiile tradiţionale, de pe Pământ, conform unui experiment.

Distileria Ardbeg, din Islay, Scoţia, a încărcat, în octombrie 2011, un flacon cu whisky din malţ, nematurat, pe o navă spaţială. O altă probă, similară, a fost păstrată pe Pământ, pentru comparaţie.

Săptămâna trecută, nava spaţială s-a întors, după ce a plimbat mostra în condiţii de gravitate zero. Diferenţele constatate sunt majore, în termen de aromă şi gust, scrie BBC.com.

Conform analizelor, whisky-ul maturizat în spaţiu are un gust foarte concentrat în care se îmbină nuanţe de fructe afumate (prune, stafide şi cireşe) cu arome de mentă, anason, scorţişoară şi nu în ultimul rând şuncă afumată. Gustul acestui whisky este pregnant şi rămâne pentru mult timp în gură.

Specialiştii în whisky au ajuns la concluzia că în condiţii de microgravitaţie terpenele se comportă diferit.

Ardbeg nu este singura companie care a trimis băuturi alcoolice în spaţiu. Un alt producător de whisky, distileria niponă Suntory a trimis recent o varietate de whisky-uri pe ISS pentru a studia la rândul său maturarea în condiţii de microgravitaţie, scrie Agerpres.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...