Din 2016, partidele politice vor primi aproximativ 80 de milioane de lei din bugetul de stat

by Genko Genko

Parlamentul a votat joi, în a doua lectură, proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral, care prevede finanțarea partidelor politice din bugetul de stat.

Astfel, partidele politice vor fi în drept să primească anual finanţare de la bugetul de stat prin intermediul Comisiei Electorale Centrale. Cuantumul alocaţiilor pentru acest scop se aprobă în Legea bugetului de stat pe anul respectiv, cota procentuală constituind nu mai mult de 0,3% din veniturile bugetului de stat.

50% din venituri vor merge la partidele politice care au acces în Parlament, în dependență de scorul obținut în alegeri, iar alte 50% vor fi distribuite formațiunilor în dependență de rezultatele obținute la alegerile locale.

Totodată, se interzice finanţarea, prestarea serviciilor cu titlu gratuit şi susţinerea materială sub orice formă, directă şi indirectă a partidelor politice de către cetăţenii străini, autoritățile publice, persoanele juridice cu capital străin sau mixt, persoanele juridice din străinătate, alte state şi organizaţii internaţionale, inclusiv organizaţii politice internaţionale.

De asemenea, se interzice utilizarea imaginii politicienilor străini în campaniile electorale.

Astfel, începând cu 2016, din bugetul de stat pentru finanțarea partidelor politice vor fi alocate cel puțin 80 de milioane de lei, în dependență de mărimea bugetului anual.

CITIȚI ȘI...