Cum un general iranian a pus la cale planul secret pentru asaltul din Siria la Moscova

by Genko Genko

În cadrul unei întâlniri la Moscova în iulie, un general iranian din vârful ierarhiei militare a desfășurat o hartă a Siriei pentru a le explica gazdelor ruse cum o serie de înfrângeri pentru președintele Bashar al-Assad s-ar putea transforma în victorie – cu ajutorul Rusiei, scrie agenția Reuters, marți într-un amplu comentariu.

Vizita general-maiorului Qassem Soleimani la Moscova a fost primul pas în planificarea unei intervenții militare ruse, ce a dat o altă turnură războiului sirian și a creat o nouă alianță iraniano-rusă în sprijinul lui Assad.

În timp ce avioanele de război rusești îi bombardează pe rebeli, sosirea forțelor speciale iraniene pentru operațiuni la sol subliniază mai multe luni de planificare între cei doi aliați, cei mai importanți ai lui Assad, intrat în panică după victoriile rapide ale insurgenților.

Soleimani este comandantul Forței Quds, forța specială de elită extra-teritorială a Gărzilor Revoluționare și îi raportează direct liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Importante surse regionale afirmă că el deja supraveghează operațiunile la sol împotriva insurgenților din Siria și este acum în centrul planului pentru noua ofensivă sprijinită de ruși și iranieni, notează Reuters.

Aceasta extinde rolul lui regional în calitate de comandant ce a coordonat de asemenea luptele din Irak ale miliției șiite susținute de Iran împotriva Statului Islamic.

Întâlnirea sa de la Moscova a subliniat deteriorarea situației în Siria, unde rebelii care avansează spre coastă prezintă un pericol pentru bastionul sectei alawite a lui Assad și unde Rusia păstrează singura ei bază navală în Mediterana la Tartous.

Trei înalți oficiali din regiune afirmă că vizita lui Soleimani din iulie a fost precedată de contacte ruso-iraniene la înalt nivel, care au produs un acord politic asupra unui nou sprijin pentru Assad în timp ce pierderile acestuia își măreau viteza.

Guvernul Rusiei afirmă că desfășurarea rusă în Siria a intervenit ca urmare a unei cereri oficiale de la Assad, care s-a referit la probleme cu care se confruntă armata siriană în iulie.

CITIȚI ȘI...